Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


2019. augusztus 7-8. Tiszatúra, kétnapos tiszai vízitúra

www.vizitura.org-buzgo-evezes--koma-.jpg2019. augusztus 7-8. Tisza kenutúra. 


A Tisza-túra az örök klasszikus.

Mindenki elkezdte valamikor a vízitúrát. Az először kenuzókat szívesen várjuk.

Türelmesen, odafigyeléssel és oktatás-szakmai értelemben jól tanítunk meg kenuzni. 

Lehet jönni a kenutúrára autóval és tömegközlekedéssel is. 

 

 

 

 

Vízitúra költözködés nélküli!
20140613_162121.jpgA "fix" támaszponton "végig", a lehetőség szerinti maximális biztonságban van a sátrad, ill. a vendégszobában mindened, nem költözöl, nincs sátorverési vagy költözési kényelmetlenség. 
 
 
 


Jöhettek a vízitúrára autóval és vonattal is! Nulladik napi utazás a vízitúrára? 
Ha a nulladik napon jössz, akkor már lehet, hogy a kenutúra előtti este Túristvándiban a Vízimalom kemping éttermében összefutunk. Az utazás Bp-ről erős 4 óra.
 
 
 
 
 

 
Szállás a vízitúra idején
turistvandi-szallas-tur-vizitura_01.jpgA szállás igény szerint sátor vagy vendégházi szoba. Ha nem az indulás előtti utolsó pillanatban (ez esetünkben az utolsó hónapokat jelenti) jelentkezel, és kéred, és még van, foglaljuk nektek a szállást.
A vendégszobás szállások díja 2500-3000-3500-4000 Ft/fő/éjszaka a helytől függően, amelyet a túradíj nem tartalmaz. Aki a nyárra hagyja a jelentkezést, annak magának kell a booking.com vagy szallas.hu segítségével foglalnia, ha Túristvándiban már nincs szállás, akkor Túristvándi környékén keress a szállások között, csak kezdjétek el a keresést időben. 
 
 
 
 
 
Étkezés a vízitúrán
20180711_tur-kenutura-vizitura-oreg-tur.jpgA legtöbb szálláson minden feltétel adott a saját főzéshez, sütéshez, grillezéshez vagy tárcsázáshoz. És természetesen lehet reggelit és vacsorát rendelni is. Az egyik kedvenc helyünkön a klasszikus tojásrántottás, bundás kenyeres, "kontinentális" stb. reggelik (amik szintén rendben vannak) mellett lehet kérni kenyérlángost. A kenyérlángos önmagában is szuper, de szalonnával és tejföllel, kegyetlen. Vacsorára és ebédre pedig válassz a finomság közül:

A) Káposztás paszuly füstölt hússal, 3 palacsinta (az egyik, mondjuk házi szatmári szilvával, és egy túrós, meg egy kakaós...).
B) Bográcsgulyás és a 3 palacsinta.
C) Rántott hús és sült krumpli ketchuppal plusz 3 palacsinta.
D) Töltött káposzta plusz három palacsinta. 

 
 
 
 
Logisztika a kenutúra idején
20170709_125046.jpgA kenutúra idején a "fix" szállás(ok)ról ugrunk ki telekocsi rendszerben az aznapi vízre szállás helyére és délután a fix "bázisra" térünk vissza, ill. térsz vissza a szállásodra. Telekocsi rendszerben minden autó a vízre szállási pontra megy, az utasok kiszállnak, a sofőrök, de csak a sofőrök, a kocsikkal a kenutúra érkezési pontjára mennek, és minél kevesebb autó a sofőröket a vízitúra indulási pontjára hozza. 
 
 
 
 

 

2019. augusztus 7. vízitúra: a Tiszán Tiszabecstől Szatmárcsekéig kenuzunk
tisza-tura-www.tiszatura-vizitura.hu-tiszabecsi-keszulodes.jpg
Találkozás Túristvándiban 
10 órakor a Vízimalom kemping és panzióban, Túristvándi, Malom u. 3. szám alatt.   10:30-kor autókkal "felmegyünk" Tiszabecsre, a kocsik egy részét visszatelepítjük Szatmárcsekére, majd kevés számú sofőr felviszi a sok sofőrt Tiszabecsre.

Magyarul a kenutúra tiszabecsi indulása pillanatában "sok" kocsi van "lent" Szatmárcsekén, és "kevés" automobil "fent" Tiszabecsen.

Készüljetek alkoholmentes innivalóval és szendviccsel, törölközővel, fenék alá párnákkal a kenu üléseire és a lábat stabilan tartó lábbelivel, pl. hátul is pántos szandállal, "vízicipővel". 

20180719_tiszatura-vizitura.jpgAmi TILOS, az a flip-flop, alias bokatörő papucska. Tiszabecsen a biztonság kedvéért következik a kormányzás (ismételt) tanulása.

 

 

 

 

 

Még egy kis gyakorlás, és toalett után következik a vízre szállás.
20150702_153322-1-.jpgAhol lehet és tudunk, a Tisza közepétől kicsit balra evezünk, a vis major esetét kivéve nem kötünk ki az ukrán oldalon.
A folyó itt még folyik, a festői tájon a 24-25 km sajnos gyorsan elfogy. 

 

 

 

 

 

dsc01460.jpgKét hosszabb, egy "ebédlős" és egy "uzsonnás" pihenőt fogunk kellemes fövenyeken tartani. És lesz egy, nem kiszállós pihenőnk a Túr-bukónál, ahol a Sebes-Túr ömlik (bukik) a Tiszába.

 


16 óra körül érkezünk Szatmárcsekére. Akiknek Túristvándiban vagy Kölcsén van a sátras vagy vendégszobás "fix" szállásuk, azokkal a már Szatmárcsekén lévő autókkal visszagurulunk Túristvándiba vagy Kölcsére, aki éppen Szatmárcsekén lakik, az "haza" érkezett. 


A vacsora önellátó, illetve Szatmárcsekén érdemes megkóstolni a szatmárcsekei pizzéria pizzáit. Az átlagos budapesti pizzériákat pillanatok alatt minősíted fasorban-sincs-alsó-gagyinak, ha ezeket a pizzákat megkóstolod...

 

 

 

2019. augusztus 8. vízitúra: a Tiszán Szatmárcsekétől Tivadarig evezgetünk
szatmarcseke-temeto-csonakos-fejfak-tisza-vizitura-kolcsey-sirjaval-2.jpgDélelőtt szabad program.

13 órakor fogunk vízre szállni, de aki akar már 11-kor átjöhet Szatmárcsekére, megnézzük Szatmárcseke különlegességét, a temetőben a "csónakos" fejfákat, ill. aki szeretné, az elvitelre is kérhet pizzát. Amíg megtanítjuk a vízitúrát ezen a napon kezdőket is kenuzni, addig használd ki, hogy Szatmárcsekén remekül tudsz a Tisza-parton strandolni. 

13.00: Vízre szállás.
A Felső-Tisza vidékének csodaszép táján evezgetünk. A lenti képen látható a kenuban alvó, napozó és egyéb dekadens tevékenységeket  végző egyénekről kérünk NEM példát venni :)), - vagy csak kicsit. 

A szatmárcsekei kempinggel szembeni kb. 200 méteres Tisza-szakaszt leszámítva a nap során végig magyar területen vagyunk, így ezen a napon már kiköthetünk mindkét oldalon, amit természetesen meg fogunk tenni. Érdekes lesz a nap olyan szempontból is, hogy mire Tivadarba érünk, nem, hogy a Tiszabecsen még kavicsos talaj, de a Szatmárcsekére jellemző sóderszerű talaj is eltűnik. A part homokossá változik. Ha megkérdezed az átlagos vízitúrázót, hogy meddig tart a Felső-Tisza, a legtöbben Tokajt válaszolják, holott... Holott a határnak Vásárosnaményt, pontosabban a Szamos-torkolatot tekintik. De :)) Ha valaki tudja azt is, hogy mik egy folyó FELSŐ szakaszának jellemzői, akkor tudja, hogy ahol már ilyen szép homokossá változik a part, az bizony (voltaképpen) már a folyónak nem a felső (hanem középső) szakasza. De a lényeg. Klassz. Nyugis. Békés. Szép. Zéró stressz. Álom. 
www.vizitura.org-buzgo-evezes--koma-.jpg

 

 

 

 

 

 

16:00 Érkezés Tivadarba
 


Vacsora: a vacsorához már Tivadarban is minden adott, a girosztól, lángostól a palacsintásokon és pizzériákon át éttermek, büfék tömege. Zöldségest is találunk. Vagy vár rád a saját vacsorád a bázison (Túristvándiban). 

 

 

 
 

A vízitúra turnusok túradíjai

 

 


Igény szerinti vízitúra 
20150707_141346.jpgEgyedi vízitúrára vonatkozó ajánlatunkat a csoport igényei (útvonal, az időpont, a szállás és étkezés igények), valamint a létszám alapján adjuk meg. Szívesen biztosítunk étkezést, tudunk segíteni a szállításban, közlekedésben, kis túlzással: bármiben. (+36) 209 342 760 vagy tiszatura_vizitura@yahoo.com

 
 
 

Jelentkezés a vízitúrára és utalás:
Jelentkezés a vízitúrára a honlapon olvasható tudnivalók, továbbá a részvételi és szerződési feltételek, és a "mit kell hozni a vízitúrára" menüpontok gondos elolvasását követően a jelentkezési lap kitöltés utáni visszaküldésével. A jelentkezési lapot a tiszatura_vizitura@yahoo.com e-mail címre kérjük küldeni. 
Visszaigazolást küldünk (rendszerint 24 órán belül) és a visszaigazolást követően (24 órán belül) kérjük a túradíjat utalni.
Kedvezményezett: MediaComm Kft.
A számlaszám: 12001008-00106900-00100007
A megjegyzés rovatba kérjük a vízitúra díját utaló természetes vagy jogi személy számlázási címét (irányítószámmal!!) valamint a vízitúra időpontját, és ha még befér a közlemény rovatba, a vízitúra azonosítóját (esetünkben azt, hogy "Tisza vízitúra)" beírni. 
A név nem szükséges, mivel azt látjuk.
(Pl. 1121 Bp., Zugligeti út 79.,  
2019. augusztus 7-8.,
Tisza vízitúra)