Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


2019. augusztus 5-8. Túr és Tisza vízitúra, választhatóan 2-3-4 nap

20150704_oreg-tur-kenutura-vizitura.jpg2019. augusztus 5-8. Túr plusz Tisza vízitúra.
Összesen 4 napos túra, amelyből 2 napos a Túr kenutúra és 2 nap a tiszai vízitúra.
Kényelmes, gyermekes családoknak IDEÁLIS kenutúra a vadregényes biztonság folyóján, az Öreg-Túron és 2 nap pompás vízitúra a Felső-Tiszán.

 


Kenutúra a Túr folyón
20150706_kenutura.jpgA Túr káprázatos folyócska. Izgalmas és biztonságos, a Túr egyszerre a kezdők és a vízitúra-ínyencek kedvence. 
Tökéletes a gyermekes családoknak, iskoláknak, osztályoknak, egyetemi csoportoknak, baráti köröknek is, ráadásul lehet jönni autóval és tömegközlekedéssel is. Csatlakozz a szerencsésekhez. Gyere kenuzni a Túrra! Szállj velünk vízre és érezd meg a békésen kanyargó Túr ámulatba ejtő varázsát.

 


 

A szállás a Túr-vízitúra idején

A szállás igény szerint sátor vagy vendégházi szoba. Támaszpontunk Túristvándin belül három hely valamelyike annak függvényében, hogy melyik hétvégén van a vízitúra. Ha kéred, szívesen foglaljuk nektek a szállást.
A vendégszobás szállások díja 2500-3000 Ft/fő/éjszaka a helytől függően, amelyet a túradíj nem tartalmaz. Aki magának foglalja a szállást (ezt mi legalább annyira szívesen vesszük, mint amilyen szívesen foglaljuk nektek a szállást) Túristvándiban és környékén a kandallós panziótól az egyszerű, de korrekt turistaszállásokig mazsolázhat a szállások között, csak kezdjétek el a keresést időben. 
 
 
 
 
 
Étkezés a vízitúra idején

A legtöbb szálláson minden feltétel adott a saját főzéshez, sütéshez, grillezéshez vagy tárcsázáshoz, vagy lehet reggelit és vacsorát rendelni is. Az egyik kedvenc helyünkön a klasszikus tojásrántottás, bundáskenyeres, "kontinentális" stb. reggelik (amik szintén rendben vannak) mellett lehet kérni kenyérlángost. Önmagában is szuper, de szalonnával és tejföllel kegyetlen. Vacsorára pedig válassz! 
A) Káposztás paszuly füstölt hússal, 3 palacsinta (az egyik mondjuk házi szatmári szilvával, egy túrós és egy kakaós...).

B) Bográcsgulyás és a 3 palacsinta.
C) Rántott hús és sült krumpli ketchuppal plusz 3 palacsinta.
D) Töltött káposzta plusz három palacsinta. 

 
 

Nulladik napi utazás az Öreg-Túr vízitúrára? 
Ennél a vízitúránál, ha nem "nagyon távolról" érkezel, az első túranapon is meg lehet érkezni korai felkelés nélkül, Budapesttől például az út 4-5 óra. 

 

 

Végig fix szállás a vízitúra idején 

oreg-tur--tiszatura--vizitura-www.tiszatura-vizitura.eoldal.hu-www.vizitura.org-oreg-tur-18.jpgVízitúra költözködés nélkül? Igen! Szállás szempontból "csillagtúrázunk". Ez azt jelenti, hogy a szállás végig "fix", akár magadnak foglaltad, akár mi foglaltuk, ugyanazon a helyen alszol. A "fix" szállásról megyünk ki az aznapi vízre szállás helyére, négyfős kenukban evezünk és este ugyanide térünk vissza. A vízitúra idején telekocsi rendszert használunk, így minden nap a vízitúra-szakasz végén a kocsid veled van. Mivel a szállás minden éjszaka ugyanaz, napközben elég a szendvics és a folyadék, fürdőruha, stb. ami egy neylon zacskóban vagy szemetes zsákban elfér, itt hordókra nincs szükség. 

 

 

2019. augusztus 5.: Öreg-Túr vízitúra egy másik földtörténeti korban

20180707_135310_resized.jpgBeköltözés, hűtőszekrénybe pakolás után találkozás Túristvándiban 12.00-kor egy kellemes vendégház- és kempingben, a Vízimalom kemping és panzióban, Túristvándi, Malom u. 3. szám alatt.  

 

Köszönjük a pontos érkezést.

Akinek a környéken van a szállása, annak érdemes korábban jönni Túristvándiba és az élelmiszert hűtőszekrénybe tenni, majd - akár már gyalog - romlandó élelmiszer nélkül átjönni a találkozás helyére.
Gyors "előüdvözlés" után el tudsz menni mosdóba. 
 

A wc után normálisan bemutatkozunk, következik a felszerelés kiosztása. 

Egy kis kenucipelés vár rád, majd a vízitúrával most ismerkedőket megtanítjuk kenuzni.
Jól, okosan és türelmesen tanítunk, értünk az oktatáshoz, másik sapkánkban, eredeti minőségünkben tanárok, trénerek vagyunk. 

 

20150705_oreg-tur-vizitura-kenutura.jpgA kenuzást kezdő "tanulók" 99%-a percek múlva csodálatosan irányítja a kenut, úgy fogsz helyet változtatni, mintha nem kenuban ülnél, hanem a tornacipődben sétálnál. Csodálkozva nézed majd, hogy más kenusoknak a kenuja miért nem arra megy, amerre ők akarják. Velünk nem lesz frusztráció a vízitúra, mert nem arra megy a makacs kenu, amerre te akarod. Elméletileg előfordulhat, de nálunk SOHA, SENKINEK nem kellett meg azért haza utaznia, mert nem tanult meg jól kenut kormányozni / irányítani.  

Készüljetek a kenuzástanulást követő vízitúrára alkoholmentes innivalóval, szendviccsel, törölközővel, párnával a kenu üléseire.

20150704_154419.jpgFontos, egészen pontosan nélkülözhetetlen és kötelező a lábat stabilan tartó lábbeli, pl. hátul is pántos szandál, vagy "vízi cipő". 
Ami TILOS az a flip-flop, alias bokatörő papucska. Ott és majd, amikor látod, hogy a Túr mennyire nem kényeztet el kellemes kiszállóhelyekkel, hálás leszel, hogy bokaszalag-szakadás, bokaficam nélkülire sikeredett a vízitúra.

Silány szókincsünkkel kísérletet sem teszünk a vízitúra során ránk váró valószínűtlen Túr-szakasz leírására. Mondjuk így: nem túl csúnya....

Az indulási ponton lesz vége a vízitúrának. Csak be kell szállni a kocsikba és Túristvándi méretei miatt 1-2 percet hazagurulni a szállásra vagy hazasétáltok. 
 

 

 

 

2019. augusztus 6.: Vízitúra elképesztően érintetlen tájon, a Túr jóformán senki más által nem evezett szakaszán 

20140613_oreg-tur-vizitura-7-turistvandi-fele.jpg
Lehet aludni sokáig, délelőtt szabad program, majd ebéd után indul a Túr-túra.
 
 
 
A vízre szállást követően álomszép helyen fogunk szlalomozni. Legyen elég ennyi, mivel sekélyes szótárunkban nincsenek szavak a leírhatatlanra. 
 
 
Ezen a napon a Túr jóformán senki által nem járt részein  örömködünk. Olyan helyen evezünk, hogy ez nincs is a Föld bolygón, vagy ha igen, 65 milliónál biztos, hogy több évet ugrunk vissza, hiszen lejárnak a partra inni a dinoszauruszok.

20140613_161431.jpgBizony néha szűkületekben, néhol hajolgatva haladunk. Fontos. Kiszállási, pláne jó kiszállási lehetőség "nem igazán" lesz. Nem lesznek hiperkényelmesek a kiszállások. A Túron általában sem hú de jó a kiszállás, ezen a szakaszon ez hatványozottan igaz. Magyarul az egyébként parádés túraszakasz kiszállási szempontból, de csak kiszállási szempontból vacak. A túravezető folyamatosan megmutatja a közel sem jó, de a borulás nélküli kiszállás esélyét adó kiszállási pontokat. Ettől az apróságtól eltekintve olyan, de olyan parádés lesz az időutazás, hogy JÚÚÚÚHÉÉÉÉÉ. A lezizzenés napja. 

 

 

 

2019. augusztus 7. vízitúra: a Tiszán Tiszabecstől Szatmárcsekéig kenuzunk
tisza-tura-www.tiszatura-vizitura.hu-tiszabecsi-keszulodes.jpg
Lehet, hogy ezen a napon a Tiszán és lehet, hogy az Öreg-Túron fogunk jönni.
Ha a Tisza kerül terítékre, akkor 10:30-kor autókkal "felmegyünk" Tiszabecsre, a kocsik egy részét visszatelepítjük Szatmárcsekére, majd kevés számú sofőr felviszi a sok sofőrt Tiszabecsre.

Magyarul a kenutúra tiszabecsi indulása pillanatában "sok" kocsi van "lent" Szatmárcsekén, és "kevés" automobil "fent" Tiszabecsen.

Készüljetek alkoholmentes innivalóval és szendviccsel, törölközővel, fenék alá párnákkal a kenu üléseire és a lábat stabilan tartó lábbelivel, pl. hátul is pántos szandállal, "vízicipővel". 

20180719_tiszatura-vizitura.jpgAmi TILOS, az a flip-flop, alias bokatörő papucska. Tiszabecsen a biztonság kedvéért következik a kormányzás (ismételt) tanulása.

 

 

 

 

 

Még egy kis gyakorlás, és toalett után következik a vízre szállás.
20150702_153322-1-.jpgAhol lehet és tudunk, a Tisza közepétől kicsit balra evezünk, a vis major esetét kivéve nem kötünk ki az ukrán oldalon.
A folyó itt még folyik, a festői tájon a 24-25 km sajnos gyorsan elfogy. 

 

 

 

 

 

dsc01460.jpgKét hosszabb, egy "ebédlős" és egy "uzsonnás" pihenőt fogunk kellemes fövenyeken tartani. És lesz egy, nem kiszállós pihenőnk a Túr-bukónál, ahol a Sebes-Túr ömlik (bukik) a Tiszába.

 


16 óra körül érkezünk Szatmárcsekére. Akiknek Túristvándiban vagy Kölcsén van a sátras vagy vendégszobás "fix" szállásuk, azokkal a már Szatmárcsekén lévő autókkal visszagurulunk Túristvándiba vagy Kölcsére, aki éppen Szatmárcsekén lakik, az "haza" érkezett. 


A vacsora önellátó, illetve Szatmárcsekén érdemes megkóstolni a szatmárcsekei pizzéria pizzáit. Az átlagos budapesti pizzériákat pillanatok alatt minősíted fasorban-sincs-alsó-gagyinak, ha ezeket a pizzákat megkóstolod...

 

 

 

2019. augusztus 8. vízitúra: a Tiszán Szatmárcsekétől Tivadarig evezgetünk
szatmarcseke-temeto-csonakos-fejfak-tisza-vizitura-kolcsey-sirjaval-2.jpgDélelőtt szabad program. Például átjöhetsz Szatmárcsekére, ahol megnézzük Szatmárcseke különlegességét a temetőt, még pontosabban a temetőben a "csónakos" fejfákat.

Amíg megtanítjuk a vízitúrát ezen a napon kezdőket is kenuzni, addig használd ki, hogy Szatmárcsekén remekül tudsz a Tisza-parton strandolni. 

13.00: Vízre szállás.
A Felső-Tisza vidékének csodaszép táján evezgetünk. A lenti képen látható a kenuban alvó, napozó és egyéb dekadens tevékenységeket  végző egyénekről kérünk NEM példát venni :)), - vagy csak kicsit. 

A szatmárcsekei kempinggel szembeni kb. 200 méteres Tisza-szakaszt leszámítva a nap során végig magyar területen vagyunk, így ezen a napon már kiköthetünk mindkét oldalon, amit természetesen meg fogunk tenni. Érdekes lesz a nap olyan szempontból is, hogy mire Tivadarba érünk, nem, hogy a Tiszabecsen még kavicsos talaj, de a Szatmárcsekére jellemző sóderszerű talaj is eltűnik. A part homokossá változik. Ha megkérdezed az átlagos vízitúrázót, hogy meddig tart a Felső-Tisza, a legtöbben Tokajt válaszolják, holott... Holott a határnak Vásárosnaményt, pontosabban a Szamos-torkolatot tekintik.

www.vizitura.org-buzgo-evezes--koma-.jpgDe :)) Ha valaki tudja azt is, hogy mik egy folyó FELSŐ szakaszának jellemzői, akkor tudja, hogy ahol már ilyen szép homokossá változik a part, az bizony (voltaképpen) már a folyónak nem a felső (hanem középső) szakasza. De a lényeg. Klassz. Nyugis. Békés. Szép. Zéró stressz. Álom. 
16:00 Érkezés Tivadarba


Vacsora: a vacsorához már Tivadarban is minden adott, a girosztól, lángostól a palacsintásokon és pizzériákon át éttermek, büfék tömege. Zöldségest is találunk. Vagy vár rád a saját vacsorád a bázison (Túristvándiban). 

 

Túradíjak a Túr és Tisza vízitúrán

 

 

Igény szerinti Öreg-Túr vízitúra
Egyedi igény szerinti vízitúrára örömmel teszünk  ajánlatot az időpont, a szállás, étkezés, kerékpár és egyéb elvárások, valamint a létszám ismeretében. (+36) 209 342 760 vagy tiszatura_vizitura@yahoo.com
 
 
 

Jelentkezés a Túr túrára:
20130731_oreg-tur-vizituran-egesz-jo-kep-a-turistvandi-vizimalomrol.jpgJelentkezés az innen letölthető jelentkezési lap kitöltésével, e-mailen történő visszaküldésével (a tiszatura_vizitura@yahoo.com e-mail címre) és a túradíj átutalásával.
Kedvezményezett: MediaComm Kft.
A számlaszám: 12001008-00106900-00100007
A megjegyzés rovatba kérjük a számlázási címet (irányítószám, település, utca, házszám, a kenutúra helyét, a vízitúra időpontját és helyét (esetünkben tehát a Túrt) beírni.
(Pl. 4400 Nyíregyháza, Sóstói út 71.
2019. augusztus 5-8. Öreg-Túr és Tisza vízitúra)