Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


1-napos Öreg-Túr vízitúrák családoknak, kultúrlényeknek

img_1107.jpgNálunk akár 1-napos Öreg-Túr vízitúra is, azaz a többnapos kenutúrák bármelyik napját "kimazsolázhatjátok"!! És hozzánk jöhettek Öreg-Túr-vízitúrára szinte bármikor. Ráadásul tetszőleges időtartamban! Akár csak egyetlen kóstoló napra. Vagy X napra. Gyermekes családoknak IDEÁLIS, 1-5 napos kenutúra a vadregényes biztonság folyóján, ahova a 4-éves csemete is nyugodtan hozható. Olvass tovább, és szerelembe eshetsz az Öreg-Túr vízitúrák bármely napjába, és napjával. Válaszd ki a neked legkedvesebb túranapot, nézd meg az időpontos menüpontokat a honlapon, ill. lejjebb találsz a hét minden napjára egy-egy példa leírást, ami - ahogyan a Túr medrének járhatósága - örökké változik. 

 

 

Egy Öreg-Túr vagy Öreg-Túr + Tisza vízitúrára miért velünk gyertek? 
oreg-tur-vizitura-924625.jpgMegtanítunk evezni. Kenut kormányozni. Megtanítjuk a vezérevezős munkáját. A túravezető oktatási szakember, aki tanulta, hogy a tudását hogyan adja át, velünk a kenuzás nem frusztráló szenvedés. Ha velünk jössz, nagyon nagy eséllyel kulturált emberekkel vízitúrázol. Velünk a madarak énekét, és nem alkoholisták dajdaját hallgatod, nálunk nincs tüc-tüc a kenuban, mert a vízitúra vízitúra. 

Nálunk a kulturált dohányos kivárja a pihenőket, kiszállási szüneteket, nem fogja tőled a hajóban kérdezni: ugye nem zavar, ha rágyújtok? 

 

 

 

A kenutúra-szervezés pedig szervezés. Velünk nem órákat vársz pontatlan, az idődet, ezzel téged semmibe vevő, mindenkivel tiszteletlen emberekre. Nálunk nem motiválatlan, nemtörődöm emberek non-stop válság-menedzsmentjébe cseppensz bele. Nálunk a lehető legjobb a logisztika, minimalizált a benzinköltség. Velünk nem muszáj csak azért, nap mint nap oda-vissza egy órát elveszteni, mert vissza "kell" menni Tiszabecsre, lévén ott van a saját tulajdonú kempingünk, amit meg kell tölteni. Nálunk kötelező a mentőmellény, és tilos a flip-flop papucs, mivel az bokaficam- és csúszásveszélyes.

 

 

Az Öreg-Túr vízitúra szürreális mese
oreg-tur-kenutura-betanitas.jpgEgy Túr kenuzás elmondhatatlan szépségű, biztonságos vízitúra. 104 kanyarjával tizedjére is megunhatatlan, folyamatosan izgalomban tart, hogy mit fedezünk majd fel. A Túr egyszerre a kezdők és a vízitúra-ínyencek kedvence.

 

 

 

 

A Túr a tökéletes folyó a gyermekes vízitúrázóknak, az iskoláknak, osztályoknak, egyetemi csoportoknak, baráti köröknek és olyan csapatoknak, akik már 50 éve eveznek! A Túr néhol az ember előtti időket idézi. Egyszer olyan, minta vietnami dzsungelben, máshol mintha az Amazonas vidékén eveznénk.

 

 

 

 

Többnapos Túr-vízitúra is lehet költözködés nélkül!
20140613_162121.jpgJöhettek vízitúrára klasszikus vándortáboros módon (ez főleg akkor jó, ha nem autóval jöttök és kidobható, gyorsan felállítható sátratok van) vagy mondunk egy jobbat.
 
Végig a "fix" támaszponton biztonságban van a sátrad, ill. a vendégszobában mindened, nem költözöl, nincs macera, semmi sátorverési vagy költözési kényelmetlenség, mégis minden nap az Öreg-Túr más és más szakaszát csodálod meg. 
 
 
 


 Nulladik napi érkezés a vízitúrára? 
20150707_tur-oreg-tur-kenutura-vizitura-evezes.jpgÉrdemes jönni a nulladik napon, ha valaki mondjuk Zala déli részéből érkezik, de a többségnek ennél a vízitúránál a nulladikról első napra virradó éjszaka szállásköltsége megspórolható.
 
 
 
 
 
 
Budapestről még kényelmesen be lehet futni. Az utazás Bp-ről körülbelül 4-4.5 óra.
 
 
 

 
Szállás az Öreg-Túr kenuzás idején
20180711_tur-kenutura-vizitura-oreg-tur.jpgA szállás igény szerint sátor vagy szoba. 
 
 
 
 
 
 
 
 
Kölcsén, Szatmárcsekén, Túristvándiban és környéken szép számú szállás közül mazsolázhatsz, egyik kedvenc helyünkön nagyon szuper az étterem. Van olyan szállás, ahol a saját főzés lehetősége remek. Ha nem a kenus túra előtt egy-két hónappal, pláne nem az utolsó pillanatban jelentkeztek, szívesen foglaljuk nektek a szállást. Az árkülönbségek minimálisak.
Aki magának foglalja a szállást, az kezdje el a keresést jóval a szezon előtt. És keress nyugodtan Szatmárcsekén, Sonkádon, Kölcsén, de akár Tiszabecsen is. 
 
 
 
 
 
 
 
Logisztika a Túr vízitúrán
img_1063.jpgA kenutúra idején a "fix" szállásról ugrunk ki telekocsi rendszerben az aznapi vízre szállás helyére, és délután az aznapi kenutúra végén a "fix" "bázisra" térünk vissza.
 
Teleautós rendszerű kalákára állunk össze. 
 
 
 
 
 
 
Étkezés az Öreg-Túr evezésen
turistvandi_299.jpgVannak olyan szállások, ahol minden adott a saját főzéshez, és vannak pizzériák, remek éttermek, ahol klasszikus rántottás, bundás kenyeres, "kontinentális" stb. reggelik mellett lehet kérni kenyérlángost, ami egy kis szalonnával a tetején, tejföllel fé-lel-me-tes. Vacsorára és/vagy búcsúebédre pedig ilyenekből választhatsz: 
A) Káposztás paszuly füstölt hússal, 3 palacsinta

B) Bográcsgulyás és 3 palacsinta 
C) Harcsa paprikás túrós csuszával 
D) Töltött káposzta plusz 3 palacsinta 

 

 

 

 

Hétfői Túr vízitúra:
kalandozás a Tejút galaxison kívül

20150704_oreg-tur-kenutura-vizitura.jpgTúristvándiból indulunk, Túristvándiban 
találkozunk és a túra előtti tájékoztató e-mail tartalmazza majd a találkozás helyét és idejét.  

 

 

A "mikor" attól függ, hogy rutinos vízitúrázó vagy-e, vagy még kevésbé tapasztalt. (Ha még életedben nem ültél kenuban, akkor "kevésbé vagy tapasztalt", csak ezt mi ilyen szépen fejezzük ki :)). Ugyanis mindenkinek volt első vízitúrája és mivel szinte mindig van a vízitúrázást most kezdő, a vízitúrát csak ezen a napon kezdő túrázónk, (senki nem kenuban született), oktatással kezdünk. 

 

 

oreg-tur-vizitura-924625.jpgHa még nem kenuztál, gyere 10:00-ra, és megtanítjuk Neked a kenuzás csínját-bínját. Ha pedig profi vagy, ha ez már a sokadik vízitúrád, akkor 11:00-re várunk. Persze a Túr-evezés előtt a romlandó élelmiszert tegyétek a szállásotokon hűtőszekrénybe.

 


A vízitúra során az Öreg-Túr egy mások által nem evezett részén lapátolunk.

 

 

 

 

img_140.jpgKonkrétan nem is ebben az univerzumban, de ha igen, tuti, hogy másik galaxisban evezgetünk. Ha néhol lesz olyan deja vu-d, hogy ez a táj, akár lehetne a Föld nevű bolygón is, akkor minimum 65 millió évet utaztál vissza az időben. Itt lejönnek inni a dinoszauruszok. 

 

 

 

 

Szürreális helyen fogunk szlalomozni, és néhol  akadályokkal is meg kell küzdeni.

 

 

2014.07.20.-oreg-tur-vizitura-kolcse-es-sonkad-kozott-2.jpgA Túr itt nem adja magát olyan könnyen, a sás, a gyékény tisztességesen be tudja nőni a medret, a bedőlt fák alatt gyakori a "limbo hintó", esetleg kellhet átemelés, és garantált a sok bújócska a behajló ágak alatt. Ezen szakaszon izgi a vízitúra. 

 

 

 

A kenutúra több pihenő és mosdószünettel, benne természetesen ebédszünettel 16 óra körül ér véget. Figyelem.
Amilyen szenzációs a Túr, annyira nem bővelkedik jó kiszállási helyekkel. Pisilj akkor, amikor éppen olyan a part, ahol ki lehet szállni.

Ne várd meg, amíg "kell". Ez az ajánlás természetesen a többi napra is vonatkozik. 

 

 

 

Keddi Túr-kenutúra:
Túristvándi körül evezünk 

20150705_tur-kenu-kenutura-oreg-tur-vizitura.jpgA kenuzást most kezdőkkel 10-kor kezdjük a kenuzás tanulását. A rutinos vízitúrázókat 11-revárjuk és 11:30-kor szállunk vízre. 

 

 

 

 

 

És következik a sokak szerint Best of Túr szakasz.

 

Benne olyan nyalánkságok, mint, hogy 2 méterre fogsz elevezni a barna rétihéja fészkétől és komplett biológia órát tart neked a Túr.
 

 

img_1661.jpg

A gyékénytől a vízi harmatkásán át a mocsári mentáig jóformán mindevízinövényünkkel meg fogsz ismerkedni. 

 

 

 

 

Pancsolási szünetet Túristvándi világhírű strandján tartunk, amihez képest a Riviéra, a Copacabana és Cancun bakfitty. Kellemes fürdőzést, mesés szép tájon történő evezgetést követően érkezünk vissza a napi célba, egyúttal a kocsikhoz. 

 

20190722_193934_resized_1.jpg

Még egy hajómosásra és a kenuk helyre cipelésére szeretnénk megkérni. Ha pedig nem kell még indulnod haza, nézd meg akár működés közben Magyarország leghíresebb vízimalmát. 

 

 

 

 

 

 

 

 

Szerdai Túr-kenutúra: Sonkád környéki barangolások a Sebes-Túron (12-16 km) 
img_1768.jpgTalálkozás Sonkád külterületén az ún. Kis-Bukónál 11 órakor, a helyet, helyes kis térképvázlattal természetesen e-mailben megkapod.  Köszönjük minden vízitúrázónknak a pontos érkezést. 

 

 

 

 

 

 

img_1059.jpgLogisztikáznunk nem kell, ez a vízitúrás nap is csillagtúrás, tehát a kocsikhoz fogunk a Túr-kenuzás végén visszaérkezni. 

 

 

 

 

 

Vízre tesszük a hajókat és azokkal, akik ezen napon kezdik a vízitúra nevű csodát, megtanulunk kenuzni. Illetve megtanítunk kenuzni, megtanítjuk a kormányos, a vezérevezős és a legénység feladatát. Amikor minden kormányos, minden legénység fantasztikus, indulunk. 

 

A kenutúra során a csak nevében sebes, egyébként kedves, jámbor, szelíd, viccesen lassan folydogáló, konkrétan sok helyen az Öreg-Túrnál is lassabb Sebes-Túron evezgetünk.

 

 

 

img_1788.jpgRemek kiszállási pontokkal a Sebes-Túr nagyon nem kényeztet el minket, (konkrétan a jó kiszállási lehetőségek, de még a rosszak száma is közelít a nullához).

 

 Viszont. A szerencsére sok helyen maximum térdig érő vízbe pompásan ki lehet szállni.
Amit meg is teszünk. 

 

Ha nagyon ügyesek és szorgalmasak leszünk, akkor oda-vissza akár 14 km-t teszünk meg. Ha nagy a kánikula, akkor inkább lesz sok locsipocsi és kevesebb evezés. 

Mivel itt a meder jellemzően olyan értelemben "tisztább", hogy kevesebbet kerülgetünk bedőlt fákat, és nem játszunk "limbó hintót", a pihenővel együtt is maximum 5 óra megtesszük a távot.

img_20190809_111732.jpgSzóval 7 kilométerecskét evezünk fel és a fürdőzés után visszacsorgunk. 

A Sebes-Túr vízitúra a pihenőkkel és mosdószünetekkel, benne természetesen ebédszünettel, 16 óra körül ér véget. 

 

 

 

 

 

 

Ezt követően kérjük, hogy a kenuk tisztítása után segíts a hajókat biztonságba helyezni, magyarán ki kell cipelnünk a kenukat a partra.  

 

 


  

Csütörtöki Túr-kenutúra: Sonkád - Kölcse (11+1 km) img_1862.jpg
A korábban érkezetteknek a délelőtt első fele szabad program. Aki pedig az Öreg-Túr vízitúrára ezen a napon érkezik, azokkal 11-kor találkozunk Sonkád külterületén az ún. Kis-Bukó "mellett". 
 
 
 
 
 
Sonkádon kiszáll minden utas a kocsikból. 
Tehát. Bárhol is van a szállásotok, kérjük, hogy 11:00-kor legyetek Sonkádon, Sonkád külterületén az ún. Kis-Bukó közelében az Öreg-Túr zsilipjénél. 
 
 
20150707_vizitura-kenutura-evezes.jpgSonkádról - csak a sofőrök - leviszik az autókat Kölcsére.
Természetesen oda is konvojban megyünk, és Kölcsén lesznek a kocsik a nap során.
 
 
 
 
Kölcséről pedig teleautó rendszerben visszahozzuk a sofőröket (is) Sonkádra. 
 
Sonkádon vízre tesszük a hajókat, kezdődik a kenuzás-tanulás, a profiknak a bemelegítés és a betanulás idejétől függően, valamivel dél után indulunk.
 
 
20150707_tur-vizitura-kenutura-oreg-tur-evezes.jpgEgy jó óra evezést követően (jellemzően 13:30 körül, de ezt kérlek ne stopperold) ebédszünettel kötjük össze a kellemes fürdőzést az öreg-túri "Copacabanán".
 
 
 
 
 
Íme a "plázs". A szatmári Cancun. 
 
 
A strandolás után ismét a vízen vagyunk, egy zsilipes átemelésnél rövid kenucipelés vár ránk.
 
Ha vannak bedőlt fák - igen a Túron vannak, még akkor is, ha van olyan szolgáltató, aki ezt elhallgatja - akkor akadályokon történő átemelést követően 17 óra körül érkezünk a Túron a kenukkal Kölcsére.
 
 
20180720_140918_resized.jpgEgyébként a zsilip és a Kölcse közötti szakasz durván gyönyörű. Egészen bámulatos itt az amúgy is csodálatos Öreg-Túr. 
 
 
 
 
 
 
Érkezéskor tisztelettel hajótisztításra fogunk kérni.
 
Kölcsén már ott vannak/lesznek az autók.
 
 
 
 
 
img_1091.jpgEzt ott helyben dobjuk össze és fizetjük ki a vendégháznak.
A kocsikkal innen, tehát Kölcséről megy mindenki vissza a szállására, pl. Sonkádra, vagy Túristvándiba, vagy éppen a kölcsei szállására, vagy Szatmárcsekére.
 
 
 
 
 
 

 

Pénteki Öreg-Túr vízitúra:
Kölcse - Túristvándi (11 km + 1 km)

oreg-tur-vizitura-www.tiszatura-vizitura.eoldal.hu-kolcse-22.jpgA délelőtt első felében szabad program, pl. Nagyarban érdemes megnézni a rozáriumot. Ha esetleg nem találkoztál még a rozárium szóval, akkor légy szíves ne öngyilkold halomra magad, mert Nagyar megismerése előtt a mi szókincsünkben is maximum az akvárium, tepidárium, honorárium, equilibrium, szanatórium, herbárium és társai szerepeltek. 

 

 

 

 

A "rózsakert" úgy, hogy "rozárium", bizony "nem volt meg". 

 

 

20180707_135310_resized.jpgAztán egy füst alatt nézd meg Szatmárcsekén a csónakos fejfás temetőt!
 

 

 

 

 

 

 

11:00 Kezdődik a logisztika. Kölcsén fogunk parkolni. 

Wc és naptejezés után a vízitúrázást most kezdőket (senki sem kenuban született) megtanítjuk kenuzni.

Amíg a néhány percig kezdők is rutinos öreg rókákká válnak, a profik bemelegítenek.


 

Felejthetetlen élményben részesít bennünket majd az itt kanyargó Öreg-Túr. Kegyetlenül szép. Abszolúte fenséges. (És minden olyan kifejezés, amely majd az eszedbe jut). Tényleg durva.

 

 

2014.07.19.-oreg-tur-vizitura-turistvandi-es-kolcse-kozott-2.jpg16 és 17 óra között érkezünk Túristvándiba.
 

 

Innen a túravezető visszareppent néhány sofőrt Kölcsére, aztán már a néhány sofőr még 4-szer annyit tud fuvarozni.....

Este saját vagy éttermi vacsora.

 

 

 

Szombati Túr vízitúra:
kalandozás a Tejút galaxison kívül

20150704_oreg-tur-kenutura-vizitura.jpgTúristvándiból a Vízimalom Kemping és Panzióból indulunk, ennek megfelelően Túristvándiban 
a Vízimalom panzió és kempingben 
találkozunk. Mindjárt írjuk azt is, hogy mikor. De a "mikor" attól függ, hogy rutinos vízitúrázó vagy-e, vagy még kevésbé tapasztalt. (Ha még életedben nem ültél kenuban, akkor "kevésbé vagy tapasztalt", csak ezt mi ilyen szépen fejezzük ki :)). Ugyanis mindenkinek volt első vízitúrája és mivel szinte mindig van a vízitúrázást most kezdő, a vízitúrát csak ezen a napon kezdő túrázónk, (senki nem kenuban született), oktatással kezdünk. 

 

 

oreg-tur-vizitura-924625.jpgHa még nem kenuztál, gyere 10:00-ra, és megtanítjuk Neked a kenuzás csínját-bínját. Ha pedig profi vagy, ha ez már a sokadik vízitúrád, akkor 11:00-re várunk. 

 

 

 

 

 

 

 

Persze a Túr-evezés előtt a romlandó élelmiszert tegyétek a szállásotokon hűtőszekrénybe.


A vízitúra során az Öreg-Túr egy mások által nem evezett részén lapátolunk.

 

 

img_140.jpgKonkrétan nem is ebben az univerzumban, de ha igen, tuti, hogy másik galaxisban evezgetünk. Ha néhol lesz olyan deja vu-d, hogy ez a táj, akár lehetne a Föld nevű bolygón is, akkor minimum 65 millió évet utaztál vissza az időben.

 

 

Itt lejönnek inni a dinoszauruszok. 

Szürreális helyen fogunk szlalomozni, és néhol  akadályokkal is meg kell küzdeni.

 

 

2014.07.20.-oreg-tur-vizitura-kolcse-es-sonkad-kozott-2.jpgA Túr itt nem adja magát olyan könnyen, a sás, a gyékény tisztességesen be tudja nőni a medret, a bedőlt fák alatt gyakori a "limbo hintó", esetleg kellhet átemelés, és garantált a sok bújócska a behajló ágak alatt. Ezen szakaszon izgi a vízitúra. 

 

 

 

 

A kenutúra több pihenő és mosdószünettel, benne természetesen ebédszünettel 16 óra körül ér véget. Figyelem.
Amilyen szenzációs a Túr, annyira nem bővelkedik jó kiszállási helyekkel. Pisilj akkor, amikor éppen olyan a part, ahol ki lehet szállni.

Ne várd meg, amíg "kell". Ez az ajánlás természetesen a többi napra is vonatkozik. 

 

 

 

Vasárnapi Túr-kenutúra: Túristvándi körül evezünk egy olyan szenzációs szakaszon, hogy agylágyulás (yeeeeee). Ok. Ezt lehetett volna líraibban is, de tény ...
20150705_tur-kenu-kenutura-oreg-tur-vizitura.jpgLogisztikáznunk nem kell, a kenuzást most kezdőkkel 9:30-kor kezdjük a kenuzás tanulását. A rutinos vízitúrázókat 10:30-ra várjuk, és 11-kor szállunk vízre. 

 

És következik a sokak szerint Best of Túr szakasz.

 

 

 

 

Benne olyan nyalánkságok, mint, hogy 2 méterre fogsz elevezni a barna rétihéja fészkétől és komplett biológia órát tart neked a Túr.
 

 

img_1661.jpg

A gyékénytől a vízi harmatkásán át a mocsári mentáig jóformán mindevízinövényünkkel meg fogsz ismerkedni. 

 

 

 

 

 

 

Pancsolási szünetet Túristvándi világhírű strandján tartunk, amihez képest a Riviéra, a Copacabana és Cancun bakfitty. A kellemes fürdőzést, mesés szép tájon történő evezgetést követően 13:30-kor érkezünk vissza a napi célba, egyúttal a kocsikhoz. 

20190722_193934_resized_1.jpg

Még egy hajómosásra és a kenuk helyre cipelésére szeretnénk megkérni. Ha pedig nem kell még indulnod haza, nézd meg akár működés közben Magyarország leghíresebb vízimalmát. 

 

 

 

 

 

A malom mellett megcsodálhatod Magyarország állítólag legnagyobb, szerintünk az egyik legnagyobb platánfáját, és - ha van kedved agyeldobó finomságokhoz - megrendelheted előre a finom búcsúebédet. 

 

 

 

 

 

turistvandi-vizimalom-turistvandi-kozeleben-2-www.tiszatura-vizitura.eoldal.hu-www.vizitura.org.jpg

Véget ért a vízitúra, de ne sírj sokat, hiszen várunk Gemencen őrült izgi ártéri túrával (www.gemenc-vizitura.hu), jöhetsz velünk a Szigetközbe (nincsenek rá szavak, de azért olvasd el amit itt találsz: szigetkozvizitura.hu), ha pedig tényleg jól uraljátok a hajót, a Hernád (hernad-vizitura.hu) és a Rába is hívogató célpont (www.raba-vizitura.hu). 

 

 

 

 

 

 

gemenc-vizitura-arteri-gemenc-15.jpgA Tisza-tavon pedig a nyár jóformán minden napján van szenzációs kenutúránk, oda non-stop jöhetsz vízitúrára. www.tisza-to-vizitura.hu

 

 

 

 

 

 

A Túr vízitúra turnusok túradíjai

 

 


Igény szerinti Öreg-Túr vízitúra 
20150707_141346.jpgEgyedi Túr vízitúrára vonatkozó ajánlatunkat a csoport igényei (útvonal, az időpont, a szállás és étkezés igények), valamint a létszám alapján adjuk meg. Szívesen biztosítunk étkezést, tudunk segíteni a szállításban, közlekedésben, kis túlzással: bármiben. +36209342760 vagy tiszatura_vizitura@yahoo.com

 
 
 
 

Jelentkezés a vízitúrára és a túradíj utalása:oreg-tur-vizitura-a-tur-sonkad-utan-www.tiszatura-vizitura.eoldal.hu.jpg
Jelentkezés az Öreg-Túr vízitúrára a honlapon olvasható tudnivalók, továbbá a részvételi és szerződési feltételek, és a "mit kell hozni a vízitúrára" menüpontok gondos elolvasását követően a jelentkezési lap kitöltés utáni visszaküldésével. A jelentkezési lapot a tiszatura_vizitura@yahoo.com e-mail címre kérjük küldeni.
Visszaigazolást küldünk (rendszerint 24 órán belül) és a visszaigazolást követően (48 órán belül) kérjük a túradíjat utalni.
Kedvezményezett: MediaComm Kft.
A számlaszám: 12001008-00106900-00100007
A megjegyzés rovatba kérjük a vízitúra díját utaló természetes vagy jogi személy számlázási címét (irányítószámmal!!) valamint a vízitúra időpontját, és azt, hogy "Túr vízitúra" beírni. 

(Pl. 1145 Bp., Szermey u. 41/b., 
2023. július 29. 
Túr kenutúra

A név nem szükséges, mivel az utalásból a nevet amúgy is látjuk, de a kenutúra helye, azaz, hogy "Túr vízitúra" annál inkább kell, hogy ne egy másik vízitúrán várjunk!