Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Mit kell tudni a Sebes-Körös vízitúrákról

Mit kell tudni a Sebes-Körös vízitúrákról


A Sebes-Körös Magyarországra érve már nem túlságosan sebes, de azért folyik annyira, hogy ha akarjátok, akkor a teljes Sebes-Körös vízitúra akár lehet egyetlen napos móka, de inkább kettőt javasolunk. 
A Sebes-Körös kenutúra támaszpontja a létszám függvényében alapul és foglaljuk nektek a kívánt (sátras vagy vendégházi szobás) szállást. 

A nulladik napi érkezés miatt a D-day-re korán tudunk indulni és a Sebes-Körös vízitúrát "itthon", a román határ közelében lévő fenékgát alatt kezdjük. 
A Sebes-Körös nem a Mekong, de mint mindig, a profi attól profi, hogy semmit nem becsül alá. Különösen a figyelünk a hidaknál. Nézzük a ránk váró veszedelmeket, 100 méteres örvényeket, szirének szigetét és egyéb lélekvesztő szörnyűségeket :))  
A körösszakáli Tisza István-hid alatt extrém óvatosan jövünk át, ok, evidens, hogy ez korántsem olyan veszélyes/vészes, mint - mondjuk - Hidasnémetinél a Hernád vagy Szatmárnémetinél a Szamos, de régi híd pilonjainak maradéka itt is kimondhatatlan szeretettel vár ránk - és Murphy szerint természetesen a sodorvonal pont oda visz. Nem ennyire vészes, de szintén óvatosságot igényel a Komádi közúti híd, különösen mostanság, hogy a globális felmelegedés hatására az aszályos periódusok igen megnőttek. Az Újirázi-hídat és a Fokközi vasúti híd csonkjait már rutinosan kerüljük ki. A vasúti hídtól lejjebb Szeghalomnál találunk príma kikötési helyet, itt a fürdés lehetősége. Ha elfáradna a csapat (nem fogtok, de ha mégis) akkor a természetközeli táborozást (vadkemping) választóknak ez egyúttal remek táborhely is, míg a hozzánk hasonlóan konzervatív lelkekkel a gát túloldalán lévő Várhelyi Ifjúsági Táborban vagy a Fokközi közúti hídnál a Vidra Tanyánál szállunk meg. A Körösladányi duzzasztónál már izmaink is duzzadnak majd. Átemelünk. 
A 9,5 km-es táblánál található Körösladányi hídat elhagyva kellemes erdős partok között lapátolgatunk, majd számos holt-ág mellett jövünk el. A part bal oldalán a Mihályzug, a Bakzug, majd a Gerzsonzug, a jobb parton pedig a Gulyászug és a Kisasszonyzug található.