Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


7 napos Túr+Tisza kenutúra rendelésre

www.vizitura.org-buzgo-evezes--koma-.jpg7 napos Túr + Tisza vízitúra, amelyből 4 napot töltünk a Túron (hétfő-csütörtök) majd péntektől vasárnapig 3 napban a Felső-Tiszán kenu-túrázunk, ezen belül is az egyik legszebb szakaszon Tiszabecs-Vásárosnamény között!

 
 
 

A Túr plusz a Felső-Tisza
tisza-tura-www.tiszatura-vizitura.eoldal.hu--a-tisza-iszapos.jpgA Túr egy mesebeli folyó. Hogyan lehet valami egyszerre izgalmas és maximálisan biztonságos? Egyszerre a kezdők és a vízitúra-ínyencek kedvence? Tökéletes a gyermekeseknek a bulis csapatoknak, de még az iskoláknak, osztályoknak, egyetemi csoportoknak, baráti köröknek is? Ráadásul lehet jönni autóval és tömegközlekedéssel is. Gyanús!! :) A Sebes-Túr gyönyörű, a Régi-Túr (Kis-Túr) az ember előtti 2014.07.20.-oreg-tur-vizitura-kolcse-es-sonkad-kozott-1.jpgidőket idézi, az Öreg-Túr pedig néhol olyan, mintha afrikai dzsungelben, néhol, mintha valahol az Amazonas vidéken eveznénk. Erdők között kanyargó és vadregényes. És akkor jön a Felső-Tisza, ami méltóságteljes és nyugis, lassú és pihentető. Ezt kihagyni?
 
 

A szállás
 
www.tiszatura-vizitura.eoldal.hu-vizitura-oreg-tur-turistvandi-12.jpg
A szállás igény szerint sátor vagy vendégházi szoba. Támaszpontunk Túristvándi.
Kedvenc helyeinken (hívjuk úgy, hogy "támaszpont") mi szívesen foglaljuk nektek a szállást, itt az árak a következők:

turistvandi-satrak-02-www.tiszatura-vizitura.eoldal.hu.jpgSátor 18 év alatt 1400, 18 fölött év felett 1500 Ft, a vendégszobás szállás díja attól függ, hogy a hatágyas szobában hány fő tartózkodik. Ha 4 fő van a szobában: 2600 Ft/fő.
A szállást Túristvándiban - természetesen - foglalhatjátok magatok is.
www.tiszatura-vizitura.eoldal.hu-vizitura-oreg-tur-turistvandi-14.jpg Túristvándiban, Szatmárcsekén és Kölcsén egészen gazdag a szállásválaszték. A szinte elit, kandallós panziótól az egyszerű, de korrekt turistaszállásokon át a Google segítségével mazsolázhattok a szállásokból.
 
 
 

Nulladik nap? 
www.tiszatura-vizitura.eoldal.hu-vizitura-oreg-tur-turistvandi-10.jpgA nulladik nap ennél a túránál nem szükséges (de lehet). Itt azért felesleges korábban jönni, mert az első nap meg lehet érkezni, hajnali indulás nélkül is. Ideálisan gyertek úgy, hogy jövetben megebédeltek. Két lehetőség. Az út mentén van Mátészalkán a Tesco, a Tesco előtt az egyik bódéban nagyon korrekt lángost, hamburgert, giroszt lehet venni. Szülők! Gyerekkel vigyázzatok :), a szomszédos bódéban nagyon korrekt illatok mellett készül a kürtös kalács.
A másik lehetőség, hogy szintén kitérő nélkül Fehérgyarmaton az út mentén az egyik étteremben vesztek pizzát vagy meleg szendvicset, sült krumplit stb. Budapestről az út kb. 4 óra. Találkozás Túristvándiban egy kellemes vendégház- és kempingben
13:00 órakor, pontosabban 12:59-kor. Hogy hol? Minden résztvevő e-mailben térképet kap! Pontosságod fontos és a mindenki más idejének tiszteletben tartását előre is köszönjük! Kocsival az út nagy részét autópályán lehet megtenni és 13 órára vonattal (pl. Bp-Mátészalka-Fehérgyarmat után) majd busszal is kényelmesen meg lehet érkezni.

 

 

Vándortábor, de szállás szempontból "csillagtúra"

www.tiszatura-vizitura.eoldal.hu-vizitura-oreg-tur-turistvandi-13.jpgVízitúra költözködés nélkül! Szállás szempontból "csillagtúrázunk", ami azt jelenti, hogy bár mindig máshol, minden nap más és más folyószakaszon vízitúrázunk, a szállás végig "fix". Ugyanazon a helyen (és szálláson) vagyunk. Képzeljétek el úgy, hogy van egy "fix" szállásunk és mindig innen ugrunk ki az aznapi vízre szállás helyére és este ugyanide térünk vissza. A kocsikat biztonságban hagyjuk. Telekocsi rendszert használunk vagy napi transzfert biztosítunk a kocsi(k)hoz úgy, hogy reggel minden autó az indulási pontra megy, az utasok kiszállnak, a sofőrök az érkezési pontra mennek, mi pedig az indulási pontra hozzuk/visszük a sofőröket. Ez bonyolultan hangzik, de az eredmény egyszerű, minden áldott a vízitúra végén a kocsidnál vagytok.
 

 

Étkezés
turistvandi-konyha-01-www.tiszatura-vizitura.eoldal.hu.jpgÉtkezés: a "támaszponton" a saját főzéshez minden feltétel adott, de Túristvándiban (egy másik helyen, "sétatávolságban") lehet reggelit és vacsorát rendelni is.

Lehet étlapról is rendelni és a mi vendégeinknek kifejezetten baráti áron biztosítanak menüt, étvágygerjesztőnek két példa:
A) Káposztás paszuly füstölt hússal, 3 palacsinta (házi szatmári szilvával) 1000 Ft.

B) Bográcsgulyás és 3 palacsinta 1000 Ft.

 

 

1. napi kenuzás: Túristvándi körül (2+4+4 km) 

2014.07.18.-oreg-tur-vizitura-turistvandi-korul-3.jpgTalálkozás Túristvándiban 13.00-kor. (Egészen pontosan 12:59:59-kor. Nagyon fontos, így hangsúlyosan köszönjük meg a pontos érkezést)
Beköltözés, hűtőszekrénybe pakolás, gyors ebéd, wc, átöltözés után a szinte állóvízen megtanítunk kenuzni,
14:00-kor vízre szállás után indulhat a kenutúra.
Ez egy lazább, tanuló nap, amikor lassan megyünk, pihizünk és élvezzük a vizet, csodaszép tájakon evezünk.

2014.07.18.-oreg-tur-vizitura-turistvandi-korul-2.jpgVégül Kelet-Túristvándiból átérünk Nyugat-Túristvándiba, ami a vízen hosszú-hosszú, sok kanyargásos evezés, a falun belül ugyanakkor csak alig egy kilométeres séta, opcionális estebéd, majd visszaevezés a bázisra.

 

2. napi vízitúra: Túristvándi - Kölcse (11+3 km)
2014.07.18.-oreg-tur-vizitura-turistvandi-korul-1.jpg09:30 Logisztika, wc, naptejezés után szinte szokás szerint 10:30-kor indulunk.
Felejthetetlen élményben részesít bennünket majd az itt kanyargó Öreg-Túr.
Néha adódnak megoldandó feladatok, pl. alkalmasint a "mamutfenyők" vízi út(vonal)ból való elcibálása is ide értendő, mivel a vízügy pedig bizonyos években elfelejt medret tisztítani. 2013-ban például jó munkát végzett, 2014-ben viszont semmit nem csinált.  
14:30 Érkezés Kölcsére. Kölcsén  - ha akarjátok - olyan mennyei ízek várnak majd, hogy az leírhatatlan. A finomságok között néhány "Szatmárikum". Pl. a szatmári szilvalekváros kenyér tejföllel. Ok, elsőre furán hangzik, mi is a hasmenésre gondoltunk, de kipróbáltuk és azóta imádjuk, ama kis helyiségbe bátorító hatása SEMMI. Csak a mennyei íz és a bio hami jó érzése.
Kölcséről aztán vagy telekocsi rendszerben vagy sétálva, vagy stoppal, vagy akár bringával ugrunk "haza" Túristvándiba a "támaszpontra".

 

 

3. nap: Kölcse - Sonkád (11+3 km)

2014.07.20.-oreg-tur-2014.-07.20-vizitura-kolcse-es-sonkad-kozott-2.jpg09:30 Logisztika, wc, naptejezés után
10:30-kor indulunk és újabb örömódában lesz részünk, 14:30-kor érkezünk Sonkádra, relaxáció, séta után térünk vissza a reggel már ide, vagyis Sonkádra hozott autókkal "támaszpontra".

 

 

4. nap: Sonkád - Tisztaberki-híd- Kis-Bukó (18 km)
20140721_oreg-tur-vizitura-kishodos-es-sonkad-kozott-1.jpg 09:30 A Sebes-Túron kalandozunk és a 4. napon még csak logisztikáznunk sem kell, oda fogunk visszaérkezni, ahonnan reggel elindultunk. A  túranap 15:30-kor ér véget, ezután megyünk vissza a Túristvándiba. 

 
 
 
5. nap: Tiszabecs-Szatmárcseke (25 km)
tisza-tura-day-1-uzsonna-piheno.jpg
Délelőtt szabad program, pl. bicikli- túra bérelt (esetleg hozott) kerékpárokkal.
14:00 Vízre szállás. A folyó közepétől balra evezünk, a vis major esetét kivéve nem kötünk ki az ukrán oldalon (a Tisza ezen a szakaszon határfolyó). Sőt, itt a folyó még folyik is, a festői tájon a 24-25 km sajnos gyorsan elfogy. 
Uzsonna pihenőt Tiszacsécse magasságában, durván a táv felénél tartunk, és lesz egy hosszabb pihenőnk a cél előtt 4.5 km-rel a Túr-bukónál. A két hosszabb szünettől eltekintve is megállunk és diszkréten: hölgyek jobbra, urak balra.
19:00 Érkezés Szatmárcsekére, majd vissza a támaszpontra. 

 

 

6. napi evezés: Szatmárcseke-Tivadar (15 km)
szatmarcseke-temeto-csonakos-fejfak-tisza-vizitura.jpgA Felső-Tisza vidékének csodaszép táján evezgetünk, egy-két szakasz a mesés Szigetközt közelíti, de előtte (fakultatív program) megnézzük Szatmárcseke különlegességét, a "csónakos" fejfákat. A szatmárcsekei kempinggel szembeni kb. 200 méteres Tisza-szakaszt leszámítva a nap során végi magyar területen vagyunk, így kiköthetünk mindkét oldalon. Gyakran tartunk "technikai" szünetet, ezeket nem írjuk ki.
16:00 Érkezés Tivadarba, majd visszamegyünk a bázisra.
 
 
Vízitúra 7. nap: Tivadar-Vásárosnamény (20 km)
tiszatura-tisza-es-tur-talalkozasa-vasarosnameny-folott-uj.jpg8-kor logisztikázunk, 9-kor vízre szállás és vasárnap Gergelyiugornyáig evezünk. Gergelyiugornyával szemben  Vásárosnamény, aki vonattal jött, innen mehet haza. 
A Tivadar-Gergelyiugornya táv 20 km. kényelmesen elég ahhoz, hogy a napi túratávot kiélvezzük, ugyanakkor elég korán érkezünk ahhoz, hogy még Bp-re, sőt a Dunántúlra is emberi időpontban lehet hazaérni.

Aki vonattal jött, az Vásárosnaményban felszállhat a 14:27-es vonatra, Nyíregyházán átszáll az intercity-re és "hazarepül", még aznap, akár a Dunántúlon is lehet lenni, akik pedig kocsival érkeztek (lásd fentiek) azok a már itt lévő autójukkal indulhatnak is haza.


 

Egyedi (testre szabott) vízitúra
Egyéni igények szerint tervezett vízitúrára vonatkozó ajánlatunkat az útvonal, az időpont, a szállás, étkezés és egyéb igények, valamint a létszám alapján adjuk meg. (+36) 209 342 760 vagy tiszatura_vizitura@yahoo.com

 

Jelentkezés és fizetés: Jelentkezés a vízitúrára az innen letölthető jelentkezési lap kitöltésével, e-mailen történő visszaküldésével (a tiszatura_vizitura@yahoo.com e-mail címre) és a túradíj utalásával.
vizitura-tisza-a-komp-vasarosnameny-utan-a-tiszan.jpgKedvezményezett: MediaComm Kft.
A számlaszám: 12001008-00106900-00100007
A megjegyzés rovatba kérjük a túrára jelentkező nevét, a létszámot, a túra időpontját és a túra helyét beírni.
(Pl. Tisza Kálmán, 3 fő, 08. 17-23. Túr+Tisza)