Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


6 napos Tiszatúra (rendelhető)

20150706_tur-tura-es-a-negy-hos.jpg Tiszabecsi indulással az örök klasszikus TISZATÚRA
6 napos "sportos" tiszai vízitúra változatban.

 
 
Ezt a vízitúrát a legalább átlagos kondiban lévő vízitúrázóknak ajánljuk. 
Autóval jön vagy vonattal? Pénteken vagy szombaton utazzon? Mivel a program szombaton 13:00-kor kezdődik, autóval elég dél körül befutni és vonattal is lehetséges a szombati utazás. Bp-ről a 6:23-as intercityvel, majd Fehérgyarmaton buszra átszállva meg lehet érkezni időben. Mindazonáltal kényelmesebb a "nulladik napi", vagyis pénteki érkezés. Sok dunántúli vendég "megfelezi" az utat, pénteken tisza-vizitura-tisza-to-vizitura-evezes-kenu-4.jpgBp-ig, aztán szombat hajnalban Tiszabecs. A nulladik nap jövőknek péntek éjjelre Tiszabecsen három kemping áll a rendelkezésére, a jelentkezőknek mindháromhoz adunk útvonaltérképet, árjegyzéket. A csendre vágyó, spórolni akaró vízitúrázónak a nomád táborozás sincs kizárva, csak semmilyen szemetet ne hagyj(on) ott. 
 
   
1. nap (szombat): Tiszabecs - Szatmárcseke (25 km)
tisza-tura-www.tiszatura-vizitura.hu-tiszabecsi-keszulodes.jpgAhogy feljebb írtuk, kétféleképpen lehet kihagyni a nulladik napot. Ha valaki autóval jön vagy (Bp-en) kiér a 06:23-as intercity-hez a Nyugatiba, majd egy mátészalkai átszállással 11:33-kor megérkezik Fehérgyarmatra. Fehérgyarmatról 12:02-kor indul a busz és 12:36-kor van Tiszabecsen. Onnan pedig gyalog a Tisza-partra.
13:00  Köszöntő, biztonsági szabályok, mit kell tenni boruláskor, majd az evezés, kormányzás tanulása, gyakorlása 
14:00 Rövid ebédszünet
14:20 Toalett után vízre szállás. A folyó közepétől balra evezünk, a vis major esetét kivéve nem kötünk ki az ukrán oldalon (a Tisza ezen a szakaszon határfolyó). Sőt, itt a folyó még folyik is, a festői tájon a 24-25 km sajnos elképesztő tempóban fogy el. 
Hosszabb, uzsonna pihenőt Tiszacsécse magasságában, durván a táv felénél tartunk és lesz egy nagyobb relax a cél előtt 4.5 km-rel a Túr-bukónál. Nyugi, a két hosszabb szünettel eltekintve is milliószor megállunk és diszkréten pisilünk: hölgyek jobbra, urak balra.
18:30 Érkezés Szatmárcsekére. A "nomádoknak" és a kempingeseknek  sátorverés, a vendégházasoknak a szállás elfoglalása
19:30 Vacsora önellátó vagy rendelt.

2. nap (vasárnap): Szatmárcseke-Gergelyiugornya (35 km) 
tisza-tura-www.szigetkozvizitura.hu-hid-gergelyugornya-vasarosnamenynal-uj.jpg10:30 Napi tájékoztató, vízreszállás, majd indulhat a kenutúra. Sokak szerint ez a nap a legszebb, csodaszép tájakon evezünk, egy-két szakasz a mesés Szigetközt közelíti. A szatmárcsekei kempinggel szembeni kb. 200 méteres szakaszt leszámítva a nap során végi magyar területen vagyunk, így kiköthetünk mindkét oldalon. 
13:30 Ebéd Tivadarnál, mi szem-szájnak ingere. A girosztól a pizzériákon át éttermek, büfék tömege. Mivel itt még van gyenge sodrás, néha a túravezető evezésre buzdít, hogy a vízitúra látszatát fenntartsuk. 15:15 Pihenő Panyola közelében az "óriásstrandon".
16:30 A Szamos és a Tisza találkozása, ahol a két víz (a Szamos hordaléka miatt sötétebb) találkozása "tapintható".
17:30-kor érkezünk Gergelyiugornyára (de mondhatjuk azt is, hogy Vasárosnaményba, hiszen Gergelyiugornya van a jobb, és Vásárosnamény a bal parton). Vacsora rendelt vagy önellátó. Gergelyiugornyán, szó szerint egymás mellett sorakoznak az éttermek. Vásárosnaményban pedig mindent meg lehet vásárolni előre, pl. az ásványvízet. Szállás nomád vagy a kempingek bármelyikében. 

3. nap (hétfő): Vásárosnamény - Tiszamogyorós (34+2 km)
tisza-tura-www.szigetkozvizitura.hu-beeveztunk-a-krasznara.jpgA napi briefing után indulás 10:30-kor. Tisza-túránk kenutúra jelleget ölt, a napi táv már nem teljesíthető egész napos relaxációval. Namény után egy kicsit  bekalandozunk a Krasznára is, majd visszaevezünk a Tiszára. A Tisza Gergelyiugornyát követő szakaszán már nincs kavicsos part, egyre kisebb szemű, a később már egészen lágyan selymes tiszai homok. Minden zátony, föveny megállásra, lubickolásra, úszásra csábít és - néha vagy gyakran engedünk a kísértésnek. Tiszaadonynál a komp kötelére kell vigyáznunk. Egy perccel a napi túratáv vége előtt óvatosnak kell lenni, újra a komp, (ill. ha össze van téve a pontonhíd), akkor a pontonhídba nem szabad belesodródunk, ezek előtt szállunk partra.
18:00 Érkezés Tiszamogyorósra, vacsora önellátó vagy rendelt bográcsétel velünk. Szállás nomád vagy a Phönix kempingben.
  

4. nap (kedd): Tiszamogyorós - Tuzsér (34 km)
szlovak-ukran-magyar-harmashatar-www.szigetkozvizitura.hu.jpgIndulás "hajnali" 9 órakor! Ez az a nap, amikor sok országot látunk, mivel a Záhony környéki ebéd után az ukrán-szlovák-magyar hármashatár mellett is ellapátolunk.

 


16:00: Érkezés Tuzsérra

 
 
A "nomádoknak" és a kempingeseknek sátorverés, a tuzser-evezos-motel-es-sorozo.jpg
vendégházasoknak a szállás elfoglalása 
18:00 Vacsora
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
5. nap (szerda): Tiszatúra Tuzsértól Ibrányig
tuzser-es-ibrany-kozott-www.szigetkozvizitura.hu.jpgA napi szentbeszéd után indulás 10:30-kor. Sok pihenőnk lesz, lehet sokat úszkálni. Dombrád mellett fogunk ebédelni, majd komótosan, normális tempóban evezve 18.00-kor érkezünk Ibrányba. Sátorverés vagy a szállás elfoglalása után 19:00-kor vacsora (saját vagy rendelt)

6. nap (csütörtök): Ibrány-Tokaj vízitúra
tokajhoz-kozel-uj.jpgReggeli 8-kor, a napi ismertetőt követően vízreszállás ismét kakasszóra (9:00-kor). A remek nap után örömmel konstatáljuk: megtettünk 200 km-t! Hőstettünk regélésében nem muszáj hangsúlyozni, hogy ebből a sodrás mennyit segített :)).
Viszont a túra végén izmaink acélosak, érdekesen könnyű a hátizsák. Lett sok új barát és ismerős. Gazdagabbak vagyunk egy csodálatos élménnyel, fantasztikus kalanddal, jaj, bárcsak a jövő héten újra lehetne kezdeni.
Érkezés Tokajba 16:00-kor. Érdekességként említjük, hogy csütörtökön a csapatok legalább fele még nem utazik haza, hanem olyan jó kis barátságok születnek, hogy pénteken Tokajban együtt lazulnak (stég, békés Bodrog, úszkálás, jó kis város, séta a Tokaj-hegyre stb.) és "bevárják" a klasszikus 7 napos túrán résztvevőket, együtt tartjuk a péntek esti bulit és jellemzően szombaton megy haza a csapat, bár szép számmal vannak, akik meggondolják magukat és a szombat-vasárnapi bodrogzugi kalandozásra is elcsábulnak!! Ettől függetlenül pár szó a hazautazásról.

 
Hazautazás Tokajból
tisza-tura-day-1-uzsonna-piheno.jpgAki autóval jött, azoknál a sofőröket visszavisszük Tiszabecsre a kocsijukhoz. 
(Ennek a külön díja 3990 Ft/fő). Aki vonattal jött, az Tokajból zuhanyzás után, kényelmesen, intercity-vel tud haza indulni. 
A menetrend: www.elvira.hu
A Tokaj - Bp. vonatjegy 4455 Ft, diákigazolvánnyal ebből 50%, a 26 év alattiaknak 33%-os kedvezmény jár.

Túradíjak a fenti csomagtúra résztvevőinek

Egyedi (testre szabott) vízitúra
Egyedi igények szerint tervezett vízitúrára vonatkozó ajánlatunkat az útvonal,  az időpont, a szállás, étkezés, szolgáltatások, logisztikai és egyéb igények, valamint a létszám alapján adjuk meg. Szívesen biztosítunk minőségi étkezést, tudunk segíteni a szállításban, közlekedésben, kis túlzással: bármiben. 

Jelentkezés és fizetés:
Jelentkezés a vízitúrára az innen letölthető jelentkezési lap kitöltésével, e-mailen történő visszaküldésével (a tiszatura_vizitura@yahoo.com e-mail címre) és a túradíj átutalásával.
Kedvezményezett: MediaComm Kft.
A számlaszám: 12001008-00106900-00100007
A megjegyzés rovatba kérjük a túrára jelentkező nevét, a létszámot, a túra időpontját és a túra helyét beírni. (Pl. Tisza Kálmán, 3 fő, 2018. 08. 6-11.)