Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


2019. július 5-7. Túr vízitúra (választhatóan 1-2-3 nap)

20150707_134157.jpgVálaszthatóan 1-2-3 napos vízitúra az Öreg-Túron 2019. július 5-e pénteki kezdéssel július 7. vasárnapig. Öreg-Túr kenutúra 3 fantasztikus napban. 

Gyere! Gyertek.

Az elképesztő hangulatú Öreg-Túr 104 kanyarjával rabul ejt. Iskoláknak, egyesületnek eszményi helyszín osztálykiránduláshoz. 
 

 
oreg-tur--tiszatura--vizitura-www.tiszatura-vizitura.eoldal.hu-www.vizitura.org-oreg-tur-19.jpg

Családoknak ideális vízitúra-terep biztonságos, de őrülten vadregényes vízitúrához. A kenutúra nagy részében erdőben evezhetsz. (Még akkor is, ha néhány fénykép a strandolós, ill. napfényes helyeken készült.)

 

 
 
A Túr vízitúra voltaképpen egy mese

2014.07.18.-oreg-tur-vizitura-turistvandi-korul-2.jpg

A Túr frenetikus és biztonságos. A kezdők, a családok, a vízitúra-sztárok, a gyermekesek, iskolák, osztályok, egyetemi csoportok, baráti körök, az autósok és a háborítatlan természetet szeretők idilli vízitúra-terepe.

A (csak nevében sebes) Sebes-Túr gyönyörű, a Régi-Túr (Kis-Túr) az ember előtti időket idézi, az Öreg-Túr pedig sokféle.
 
Néhol olyan, mintha afrikai dzsungelben, néhol, mintha valahol az Amazonas vidéken eveznénk, de leginkább erdők között kanyargó és vadregényes.

20150707_134157.jpg

Kenura fel, csatlakozz a szerencsésekhez.
Gyere vízitúrázni a Túrra! Szállj velünk vízre és érezd meg egy elmúlt világ élő valóságát, a békésen kanyargó víz különleges varázsát.
 
 
 

A szállás a Túr vízitúra idején
kistur-vendeghaz-2.jpgA vízitúra idején nem kell költöznöd!! A szállás a kenutúra teljes időtartama alatt lehet fix. És természetesen igény szerint sátor vagy vendégházi szoba. 
Támaszpontunk a legtöbbször Túristvándi. 
Kedvenc helyeink valamelyikén, vagy ha ott már nincs hely, ahol még van hely szívesen foglaljuk nektek a szállást. A sátrazás díja 1500 és 2000 Ft között szór (per fő, per éjszaka). A vendégszobás szállások pedig 2500, 3000, 3500, 4000, 4500 forintért érhetőek el.

20150704_oreg-tur-kenutura-vizitura.jpgAz árak egy éjszakára és egy főre vonatkoznak.  
A szállást Túristvándiban vagy környékén (de hát ez magától értetődő) foglalhatjátok magatok is. 
Túristvándiban és és Túristvándi közelében a kandallós panziótól az egyszerű, de korrekt turistaszállásokon át a Google segítségével mazsolázhattok a szállásokból, ha (és ez fontos) HA időben elkezditek a keresést! 
 
 
 

Lehet jönni a vízitúra előtti, ún. nulladik napon is, de nem "kell"
20140721_oreg-tur-vizitura-kishodos-es-sonkad-kozott-1.jpgMár a vízitúra előtti este is (hívjuk ezt nulladik napnak) be lehet futni, aki távolról jön, pl. székelyföldi túrázóknak, bécsi magyaroknak stb. kifejezetten javasoljuk. De nyugodtan meg lehet érkezni az első nap is. Budapestről az út kb. 4-4,5 óra. Az út nagy részét autópályán lehet megtenni. 

 

 

 

Vándortábor a Túron, de szállás szempontból "csillagtúra"

20150706_oreg-tur-kenutura-vizitura-3.jpgVízitúra költözködés nélkül? Igen! Bár mindig máshol, minden nap más és más folyószakaszon vízitúrázunk, a szállás végig "fix". Ugyanazon a helyen (szálláson) alhatsz. A vízitúrát képzeljétek el úgy, hogy van egy "fix" szállásod és mindig innen megyünk az aznapi vízre szállás helyére, aztán délután/este ugyanezen szállásra térhetsz vissza. Ha szükséges, napi transzfert biztosítunk a kocsi(k)hoz úgy, hogy reggel minden autó a kenutúra indulási pontjára megy, az utasok kiszállnak, a sofőrök az üres kocsikkal az érkezési pontra hajtanak, a túravezető pedig a kenutúra indulási pontjára hozza/viszi a sofőröket. Ez a valóságban pofon egyszerű. Minden nap végén a kocsid ott van melletted. 

 

 

Tájjellegű ízparádé a Túr kenutúrán
2014.07.18.-oreg-tur-vizitura-turistvandi-korul-kanyarogva.jpgA legtöbb szálláshelyen a saját főzéshez minden feltétel adott, de Túristvándiban  lehet egy étteremben mennyei reggelit és vacsorát rendelni. Lehet étlapról is a la cart rendelni. És ha mindezt gyorsan akarjuk, ha tudják előre, hogy mit és mennyit készítsenek, akkor a mi vendégeinknek megfizethető áron biztosítanak menüt, étvágygerjesztőnek két gasztroszimfónia:

  • Káposztás paszuly füstölt hússal, 3 palacsinta (az egyik mondjuk túrós, a másik házi szatmári szilvával, a harmadik legyen nutellás....)
  • Bográcsgulyás és "a" 3 palacsinta. 

Fenséges lakomák. A vízitúra minden napján plusz 1 kiló izom :).

 
 
 

 

 

 

 

2019. július 5-i Túr kenutúra:
Sonkád - Kölcse (11+3 km)

20150707_vizitura-kenutura-evezes.jpgTalálkozás Túristvándiban - attól függően, hogy rendkívül rutinos vízitúrázók vagytok-e vagy még lehet csiszolni a technikán (pl. mert most vagytok életetek első vízitúráján)  
10-kor vagy 11-kor (!) a Vízimalom kemping és panzióban, Túristvándi, Malom u. 3. szám alatt.  

10-re gyere/gyertek, ha még nem kenuztál. 11 órára gyertek, ha vízitúra szempontból öreg róka vagy, aki mindent tud.

Köszönjük a pontos érkezést. Akinek a környéken van a szállása, annak érdemes korábban jönni Túristvándiba és az élelmiszert hűtőszekrénybe tenni. 

lurkok-oktatasa-kenutura-elott-vizitura-betanitas.jpg12-kor mindenki minden kocsival Sonkádra megy, és amíg a kenuk vízhez vitele zajlik, néhány (célszerűen minél több) autót már a napi kenuzási célba (Kölcsére) telepítünk.

Aztán örömóda a Túron. Az indulás után jó 45 perccel (de ha több, az se baj) a Túr egyik legjobb "strandján" kötünk ki

Itt van egy kis időnk pancsolni. 
Vár ránk az elméletileg 11 km-es, a millió, medren belüli kanyar miatt gyakorlatilag 14 km-es kenuzás maradék 10 km-e. Lesz egy átemelés és a megannyi kalandos bújócska. 
17:30 körül érkezünk Kölcsére.

Hajómosás és a kenuk biztonságba helyezése után Kölcséről telekocsi rendszerben megyünk "haza" a szállás(ok)ra, a többség Túristvándiba, kivéve, akinek éppen itt van Kölcsén a szállása.

 


2019. július 6-i Túr kenutúra: 
Kölcse - Túristvándi (11+3 km)

2014.07.19.-oreg-tur-vizitura-turistvandi-es-kolcse-kozott-2.jpg10-kor kezdjük a logisztikát, mindenki minden kocsival Túristvándiból átugrik Kölcsére, majd minél több kocsi visszajön Túristvándiba és "kevés" kocsi átrepíti a sofőröket Kölcsére.


Ismét felejthetetlen élményben részesít majd bennünket az Öreg-Túr. Az igazi vízitúra-ínyencek is eldobják az agyukat.


Ha a Google-lal méred ki a távolságot Kölcse és Túristvándi között, akkor a folyón a táv elvileg 11 km. Ha viszont GPS-szel méred, akkor hopp, minő meglepi, a "kütyű" alsó hangon 14 kilométert mutat. Az eltérés oka pedig, hogy a medren belül is jobbra, balra kell folyamatosan szlalomozni, kerülgetjük a bedőlt fákat. És van néhány. És kerülgetjük a nádasokat. Van egy pár. A vízimenta-telepet. Nem kicsi...

Minden PONT az őrültnél is szuperebb.

 

 

2019. július 7-i Túr vízitúra:
újabb tobzódás a szépségben

20150704_154419.jpgEljött az utolsó nap, de még ne pityeregj, olyan, de olyan túranapunk lesz, hogy júj. Kiköltözés és a kocsikba pakolás, meg a szokásos naptejezés, kenuba pakolás, gyors mosdó látogatás rituálét követően 9-kor vízre szállás. 
Mentaillat felhőben fogunk lapátolni. Ha most mosolyogsz magadban, akkor a vízre szállás előtt fogadjunk majd...
Játszunk a vízen, versenyeket tartunk. De nem átlagos versenyeket. Komplex megmérettetés vár rátok, meg kell tudni különböztetni a békaszőlőt a békától és a vadszőlőtől, ki kell menteni a túravezetőt (időre...). Persze csak ha megérdemli. 
 
 
oreg-tur--tiszatura--vizitura-www.tiszatura-vizitura.eoldal.hu-www.vizitura.org-oreg-tur-18.jpgÚszkálunk, pancsolunk, a vízitúra már megtette a hatását, ez egy lazább nap, amikor lassan megyünk. A versenyek mellett pihizünk és élvezzük a vizet, csodaszép tájakon evezünk, ahogyan átérünk Nyugat-Túristvándiba. Ami a vízen hosszú-hosszú, sok kanyargásos evezés, a falun belül, a székely bácsis vicceket idézően a légvonalnál is rövidebb féregjárat. 
Aztán még visszaevezünk az indulás helyére Túristvándiba. A túra a hajómosás és felszerelés pakolást követően 13 óra körül ér véget.  

Köszönjük, hogy jöttetek, a jövő évi viszontlátásig, sziasztok!
 
Hazautazás.
 
 

 


Túr vízitúra túradíjak 
 

 

(+36) 209 342 760 vagy tiszatura_vizitura@yahoo.com
 
 

Jelentkezés a Túr túrára: 
Jelentkezés az innen letölthető jelentkezési lap kitöltésével, e-mailen történő visszaküldésével (a tiszatura_vizitura@yahoo.com e-mail címre) és a túradíj átutalásával.
Kedvezményezett: MediaComm Kft.
A számlaszám: 12001008-00106900-00100007
A megjegyzés rovatba kérjük a számlázási címet (irányítószám, település, utca, házszám, a kenutúra helyét és a vízitúra időpontját beírni.
(Pl. 2083 Solymár,
Szépkilátás u. 102.
úr, 2019. július 5-7.)