Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


2019. július 3-7. Túr és Tisza vízitúra (választhatóan 1-2-3-4-5 nap)

2014.07.19.-oreg-tur-vizitura-turistvandi-es-kolcse-kozott-1.jpgÁlom vízitúra a Túron és a Tiszán: 2019. július 3-7. Választhatóan 1-2-3-4 vagy 5 napos vízitúra az elképesztő Öreg-Túron.  
 
 
 
 

 
 
 
A Túr vízitúra voltaképpen egy mese

2014.07.18.-oreg-tur-vizitura-turistvandi-korul-2.jpg

A Túr frenetikus és biztonságos. A kezdők, a családok, a vízitúra-sztárok, a gyermekesek, iskolák, osztályok, egyetemi csoportok, baráti körök, az autósok és a háborítatlan természetet szeretők idilli vízitúra-terepe.

A (csak nevében sebes) Sebes-Túr gyönyörű, a Régi-Túr (Kis-Túr) az ember előtti időket idézi, az Öreg-Túr pedig sokféle.
 
Néhol olyan, mintha afrikai dzsungelben, néhol, mintha valahol az Amazonas vidéken eveznénk, de leginkább erdők között kanyargó és vadregényes.

20150707_134157.jpg

Kenura fel, csatlakozz a szerencsésekhez.
Gyere vízitúrázni a Túrra! Szállj velünk vízre és érezd meg egy elmúlt világ élő valóságát, a békésen kanyargó víz különleges varázsát.
 
 
 
 

A szállás a Túr vízitúra idején
kistur-vendeghaz-2.jpgA vízitúra idején nem kell költöznöd!! A szállás a kenutúra teljes időtartama alatt lehet fix. És természetesen igény szerint sátor vagy vendégházi szoba. 
Támaszpontunk a legtöbbször Túristvándi. 
Kedvenc helyeink valamelyikén, vagy ha ott már nincs hely, ahol még van hely szívesen foglaljuk nektek a szállást. A sátrazás díja 1500 és 2000 Ft között szór (per fő, per éjszaka). A vendégszobás szállások pedig jellemzően 2500, 3000, 3500, 4000 forintért érhetőek el.

20150704_oreg-tur-kenutura-vizitura.jpgAz árak egy éjszakára és egy főre vonatkoznak.  
A szállást Túristvándiban vagy környékén (de hát ez magától értetődő) foglalhatjátok magatok is. 
Túristvándiban és és Túristvándi közelében a kandallós panziótól az egyszerű, de korrekt turistaszállásokon át a Google segítségével mazsolázhattok a szállásokból, ha (és ez fontos) HA időben elkezditek a keresést! 
 
 
 
 

Lehet jönni a vízitúra előtti, ún. nulladik napon is, de nem "kell"
20140721_oreg-tur-vizitura-kishodos-es-sonkad-kozott-1.jpgMár a vízitúra előtti este is (hívjuk ezt nulladik napnak) be lehet futni, aki távolról jön, pl. székelyföldi túrázóknak, bécsi magyaroknak stb. kifejezetten javasoljuk. De nyugodtan meg lehet érkezni az első nap is. Budapestről az út kb. 4-4,5 óra.

 

 

 

 

Vándortábor a Túron, de szállás szempontból "csillagtúra"

20150706_oreg-tur-kenutura-vizitura-3.jpgVízitúra költözködés nélkül? Igen! Bár mindig máshol, minden nap más és más folyószakaszon vízitúrázunk, a szállás végig "fix". Ugyanazon a helyen (szálláson) alhatsz. A vízitúrát képzeljétek el úgy, hogy van egy "fix" szállásod, és mindig innen megyünk az aznapi vízre szállás helyére, aztán délután/este ugyanezen szállásra térhetsz vissza. Minden nap végén a kocsid ott van melletted. 

 

 

 

Tájjellegű ízparádé a Túr kenutúrán
2014.07.18.-oreg-tur-vizitura-turistvandi-korul-kanyarogva.jpgA legtöbb szálláshelyen a saját főzéshez minden feltétel adott, de Túristvándiban  lehet egy étteremben mennyei reggelit és vacsorát rendelni. Lehet étlapról is rendelni. És ha mindezt gyorsan akarjuk, ha tudják előre, hogy mit és mennyit készítsenek, akkor a mi vendégeinknek megfizethető áron biztosítanak menüt:

  • Káposztás paszuly füstölt hússal, 3 palacsinta (az egyik mondjuk túrós, a másik szatmári szilvával, a harmadik legyen nutellás....)
  • Bográcsgulyás és "a" 3 palacsinta.

 

 

2019. július 3. vízitúra az Öreg-Túron: evezéstanulás plusz vízitúra őskori tájakon, a Túr mások által nem evezett szakaszán 

20140613_oreg-tur-vizitura-7-turistvandi-fele.jpg
Találkozás Túristvándiban 12:30-kor a Vízimalom kemping és panzióban, Túristvándi, Malom u. 3. szám alatt.  

Köszönjük a pontos érkezést. Akinek a környéken van a szállása, annak érdemes korábban jönni Túristvándiba és az élelmiszert hűtőszekrénybe tenni, majd - akár már gyalog - romlandók nélkül átjönni a találkozás helyére.
Gyors "előüdvözlés" után el tudsz menni mosdóba, majd a wc után normálisan bemutatkozunk, következik a felszerelés kiosztása, egy kis kenucipelés és a vízitúrával most ismerkedőket megtanítjuk kenuzni.
Jól, okosan és türelmesen tanítunk, értünk az oktatáshoz. Velünk nem lesz frusztráció a vízitúra, mert nem arra megy a kenu, amerre te akarod.

 

lurkok-oktatasa-kenutura-elott-vizitura-betanitas.jpgKészüljetek a délutáni kenuzástanulást követő vízitúrára alkoholmentes innivalóval, szendviccsel, törölközővel, párnával a kenu üléseire és a lábat stabilan tartó lábbelivel, pl. hátul is pántos szandállal, vagy "vízi cipővel". 
Ami TILOS az a flip-flop, alias bokatörő papucska. Ott és majd, amikor látod, hogy a Túr mennyire nem kényeztet el kellemes kiszállóhelyekkel, nagyon hálás leszel, hogy bokaszalag-szakadás nélkülire sikeredett a vízitúra.
A vízre szállást követően álomszép helyen fogunk szlalomozni. Legyen elég ennyi, mivel sekélyes szótárunkban nincsenek szavak a leírhatatlanra. 

20140613_161431.jpgA Túr jóformán senki által nem járt részein  örömködünk. Olyan helyen evezünk, hogy ez nincs is a Föld bolygón, vagy ha igen, 65 milliónál biztos, hogy több évet ugrunk vissza, hiszen lejárnak a partra inni a dinoszauruszok.
Bizony néha szűkületekben, néhol hajolgatva haladunk. 1
7 óra körül érünk vissza a kocsikhoz. 

 

 

 

2019. július 4. vízitúra: (a vízállástól függ, de a legvalószínűbb, hogy) a Tiszán jövünk Tiszabecstől Szatmárcsekéig, ill. a B- terv, hogy a Túr egy fantastico részén evezgetünk
tisza-tura-www.tiszatura-vizitura.hu-tiszabecsi-keszulodes.jpg
Ha a Tisza kerül terítékre, akkor 9-kor (egészen pontosan 8:59-kor) autókkal "felmegyünk" Tiszabecsre, a kocsik egy részét visszatelepítjük Szatmárcsekére, majd kevés számú sofőr felviszi a sok sofőrt Tiszabecsre. Magyarul a kenutúra tiszabecsi indulása pillanatában "sok" kocsi van Szatmárcsekén, és "kevés" automobil Tiszabecsen.

Készüljetek alkoholmentes innivalóval és szendviccsel, törölközővel, fenék alá párnákkal a kenu üléseire és a lábat stabilan tartó lábbelivel, pl. hátul is pántos szandállal, "vízicipővel". Ami TILOS az a flip-flop, alias bokatörő papucska. Tiszabecsen a biztonság kedvéért következik a kormányzás ismételt tanulása. Még egy kis gyakorlás, rövid ebédszünet és toalett után következik a vízre szállás. Ahol lehet és tudunk, a Tisza közepétől balra evezünk, a vis major esetét kivéve nem kötünk ki az ukrán oldalon.
A folyó itt még folyik, a festői tájon a 24-25 km sajnos gyorsan elfogy. 

20150702_153322-1-.jpgHosszabb, "uzsonnás" pihenőt Tiszacsécse magasságában, a képen látható fövenyen tartunk, és lesz egy másik hosszabb pihenőnk a cél előtt a Túr-bukónál, ahol a Sebes-Túr ömlik (bár már nagyon ritkán ömlik és csak ha "rendben van" a vízhozam, akkor bukik) a Tiszába.
15 óra körül érkezünk Szatmárcsekére. Akiknek Túristvándiban van a sátras vagy vendégszobás "fix" szállásuk, azokkal a már Szatmárcsekén lévő autókkal visszagurulunk Túristvándiba.
A vacsora önellátó, illetve Szatmárcsekén érdemes megkóstolni a szatmárcsekei pizzéria pizzáit. Az átlagos budapesti pizzériákat pillanatok alatt minősíted alsó gagyinak, ha ezeket a pizzákat megkóstolod...

 

 

 

 

2019. július 5-i Túr kenutúra:
Sonkád - Kölcse (11+3 km)

20150707_vizitura-kenutura-evezes.jpgA reggeli önellátó. 

 

 

 


 

Délelőtt szabad program, ebéd után logisztikázunk, ami azt jelenti, hogy 12-kor mindenki minden kocsival Sonkádra megy, és amíg a kenuk vízhez vitele zajlik, néhány (célszerűen minél több) autót már a napi kenuzási célba (Kölcsére) telepítünk.

Aztán örömóda a Túron. Az indulás után jó 45 perccel (de ha több, az se baj) a Túr egyik legjobb "strandján" kötünk ki

Itt van egy kis időnk pancsolni. 
Vár ránk az elméletileg 11 km-es, a millió, medren belüli kanyar miatt gyakorlatilag 14 km-es kenuzás maradék 10 km-e. Lesz egy átemelés és a megannyi kalandos bújócska. 
17:30 körül érkezünk Kölcsére.

Hajómosás és a kenuk biztonságba helyezése után Kölcséről telekocsi rendszerben megyünk "haza" a szállás(ok)ra, a többség Túristvándiba, kivéve, akinek éppen itt van Kölcsén a szállása.

 


2019. július 6-i Túr kenutúra: 
Kölcse - Túristvándi (11+3 km)

2014.07.19.-oreg-tur-vizitura-turistvandi-es-kolcse-kozott-2.jpg10-kor kezdjük a logisztikát, mindenki minden kocsival Túristvándiból átugrik Kölcsére, majd minél több kocsi visszajön Túristvándiba és "kevés" kocsi átrepíti a sofőröket Kölcsére.


Ismét felejthetetlen élményben részesít majd bennünket az Öreg-Túr. Az igazi vízitúra-ínyencek is eldobják az agyukat.


Ha a Google-lal méred ki a távolságot Kölcse és Túristvándi között, akkor a folyón a táv elvileg 11 km. Ha viszont GPS-szel méred, akkor hopp, minő meglepi, a "kütyű" alsó hangon 14 kilométert mutat. Az eltérés oka pedig, hogy a medren belül is jobbra, balra kell folyamatosan szlalomozni, kerülgetjük a bedőlt fákat. És van néhány. És kerülgetjük a nádasokat. Van egy pár. A vízimenta-telepet. Nem kicsi...

Minden PONT az őrültnél is szuperebb.

 

 

2019. július 7-i Túr vízitúra:
újabb tobzódás a szépségben

20150704_154419.jpgEljött az utolsó nap, de még ne pityeregj, olyan, de olyan túranapunk lesz, hogy júj. Kiköltözés és a kocsikba pakolás, meg a szokásos naptejezés, kenuba pakolás, gyors mosdó látogatás rituálét követően 9-kor vízre szállás. 
Mentaillat felhőben fogunk lapátolni. Ha most mosolyogsz magadban, akkor a vízre szállás előtt fogadjunk majd...
Játszunk a vízen, versenyeket tartunk. De nem átlagos versenyeket. Komplex megmérettetés vár rátok, meg kell tudni különböztetni a békaszőlőt a békától és a vadszőlőtől, ki kell menteni a túravezetőt (időre...). Persze csak ha megérdemli. 
 
 
oreg-tur--tiszatura--vizitura-www.tiszatura-vizitura.eoldal.hu-www.vizitura.org-oreg-tur-18.jpgÚszkálunk, pancsolunk, a vízitúra már megtette a hatását, ez egy lazább nap, amikor lassan megyünk. A versenyek mellett pihizünk és élvezzük a vizet, csodaszép tájakon evezünk, ahogyan átérünk Nyugat-Túristvándiba. Ami a vízen hosszú-hosszú, sok kanyargásos evezés, a falun belül, a székely bácsis vicceket idézően a légvonalnál is rövidebb féregjárat. 
Aztán még visszaevezünk az indulás helyére Túristvándiba. A túra a hajómosás és felszerelés pakolást követően 13 óra körül ér véget.  

Köszönjük, hogy jöttetek, a jövő évi viszontlátásig, sziasztok!
 
Hazautazás.
 
 


Túr vízitúra túradíjak 
 

 

Hívjatok, írjatok!
(+36) 209 342 760
 vagy 
tiszatura_vizitura@yahoo.com
 
 
 

Jelentkezés az Öreg-Túr vízitúrára: 
Jelentkezés a honlapon olvasható és Túrról szóló tájékoztató, a főoldal, valamint a szerződési és részvételi feltételek elolvasását követően az innen letölthető jelentkezési lap kitöltésével, e-mailen történő visszaküldésével (a tiszatura_vizitura@yahoo.com e-mail címre), majd visszaigazolást követően a túradíj átutalásával.
Kedvezményezett: MediaComm Kft.
A számlaszám: 12001008-00106900-00100007
A megjegyzés rovatba kérjük a számlázási címet, a vízitúra időpontját és az "Öreg-Túr" szót beírni. 
(Pl. 
1122 Bp. Határőr út 65.,
 
2019. július 3-7.
Öreg-Túr)