Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


2019. július 17-21. Tisza+Túr vízitúra választhatóan 2-3-4-5 napban

20150704_oreg-tur-kenutura-vizitura.jpgNem szerénytelenség, mivel nem miattunk csoda: SZENZÁCIÓS, választhatóan 1-2-3-4-5 napos, családi, baráti vízitúra a Tiszán ÉS az Öreg-Túron! 2019. július 17-21. Öreg-Túr kenutúra. 

Mindenki elkezdte valamikor a vízitúrát, az először kenuzókat szívesen várjuk, türelmesen, odafigyeléssel és jól tanítunk meg kenuzni. Lehet jönni autóval és tömegközlekedéssel is. A túrába 2 vagy 3 napra is be lehet csatlakozni. Vagy csak egyetlen árva napocskára, hiszen az is megéri. Például érkezhetsz pénteken vagy jöhettek csak szombat-vasárnapra, de lehet jönni csak csütörtök-péntekre vagy péntek-szombatra is. 

 


 

A Tiszatúra az örök klasszikus, az Öreg-Túr vízitúra pedig egy mese
Egy elmondhatatlan szépségű, oreg-tur-vizitura-a-tur-sonkad-utan-www.tiszatura-vizitura.eoldal.hu.jpgbiztonságos vízitúrára invitálunk. A Túr 104 kanyarjával tizedjére is megunhatatlan, folyamatosan izgalomban tart, hogy a következő szakaszon mit fedezünk majd fel. A Túr egyszerre a kezdők és a vízitúra-ínyencek kedvence.

Tökéletes a gyermekeseknek, iskoláknak, osztályoknak, egyetemi csoportoknak, baráti köröknek is. Néhol az ember előtti időket idézi. Egyszer olyan, mintha vietnami dzsungelben, máshol, mintha az Amazonas vidéken eveznénk. Itt a fentről lefelé vezető túrát olvashatod, de lehet, hogy éppen felfelé fogunk jönni. Ezt a csapat összetétele alapján, a meder akkori adottságait és azt is figyelembe véve döntjük el, hogy ne kelljen más vízitúrázó csoportokkal osztozni a kiszállási helyeken. Kihasználjuk, hogy a sodrás minimális, így a sodrás szempontjából szinte mindegy, hogy a Túron lefelé vagy a sodrással szemben haladunk.

 

 

 

 

Vízitúra a Túron költözködés nélküli!
20140613_162121.jpgJöhettek vízitúrára  vándortáborozva,de mondunk egy jobbat. Végig a "fix" támaszponton biztonságban van a sátrad, ill. a vendégszobában mindened, nem költözöl, nincs sátorverési vagy költözési kényelmetlenség, mégis minden nap a Túr más és más szakaszát csodálod meg. 
 
 
 


Jöhettek az Öreg-Túr vízitúrára autóval és vonattal is! Nulladik nap? 
20150705_tur-kenu-kenutura-oreg-tur-vizitura.jpgHa a nulladik napon jössz, akkor már a kenutúra előtti este Túristvándiban a Vízimalom kemping éttermében 20 órakor összefutunk. Az utazás Bp-ről kb. 4 óra.
 
 
 
 
 

 
Szállás a Túr vízitúra idején
turistvandi-szallas-tur-vizitura_01.jpgA szállás igény szerint sátor vagy vendégházi szoba. Ha nem az indulás előtti utolsó két hónapban jelentkezel és kéred, és még van, foglaljuk nektek a szállást.
A vendégszobás szállások díja 2500-3000-3500-4000 Ft/fő/éjszaka a helytől függően, amelyet a túradíj nem tartalmaz. Aki magának foglalja a szállást, Túristvándiban és környékén kereshet a szállások között, csak kezdjétek el a keresést időben. 
 
 
 
 
 
Étkezés az Öreg-Túr túrán
20180711_tur-kenutura-vizitura-oreg-tur.jpgA legtöbb szálláson minden feltétel adott a saját főzéshez, sütéshez, grillezéshez vagy tárcsázáshoz. És természetesen lehet reggelit és vacsorát rendelni is. Az egyik kedvenc helyünkön a klasszikus tojásrántottás, bundáskenyeres, "kontinentális" stb. reggelik (amik szintén rendben vannak) mellett lehet kérni kenyérlángost. A kenyérlángos önmagában is szuper, de szalonnával és tejföllel a tetején, kegyetlen. Vacsorára és ebédre pedig válassz! Négy a lehetőségek közül. 

A) Káposztás paszuly füstölt hússal, 3 palacsinta (az egyik mondjuk házi szatmári szilvával, egy túrós és egy kakaós...).
B) Bográcsgulyás és a 3 palacsinta.
C) Rántott hús és sült krumpli ketchuppal plusz 3 palacsinta.
D) Töltött káposzta plusz három palacsinta. 

 
 
 
 
Logisztika
20170709_125046.jpgA kenutúra idején a "fix" szállás(ok)ról ugrunk ki telekocsi rendszerben az aznapi vízre szállás helyére és délután a fix "bázisra" térünk vissza, ill. térsz vissza a szállásodra. Telekocsi rendszerben minden autó a vízre szállási pontra megy, az utasok kiszállnak, a sofőrök az érkezési pontra mennek, és minél kevesebb autó a sofőröket az indulási pontra hozza. 
 
 
 

2019. július 17. vízitúra az Öreg-Túron: evezéstanulás plusz vízitúra elképesztően érintetlen tájon, a Túr jóformán senki más által nem evezett szakaszán 

20140613_oreg-tur-vizitura-7-turistvandi-fele.jpg
Találkozás Túristvándiban 10-kor a Vízimalom kemping és panzióban, Túristvándi, Malom u. 3. szám alatt.  

 

Köszönjük a pontos érkezést.

Akinek a környéken van a szállása, annak érdemes korábban jönni Túristvándiba és az élelmiszert hűtőszekrénybe tenni, majd - akár már gyalog - romlandók nélkül átjönni a találkozás helyére.
Gyors "előüdvözlés" után el tudsz menni mosdóba.
 

A wc után normálisan bemutatkozunk, következik a felszerelés kiosztása. 

20180707_135310_resized.jpgEgy kis kenucipelés és a vízitúrával most ismerkedőket megtanítjuk kenuzni.
Jól, okosan és türelmesen tanítunk, értünk az oktatáshoz.

 

 

 

Velünk nem lesz frusztráció a vízitúra, mert nem arra megy a kenu, amerre te akarod.

 

Készüljetek a kenuzástanulást követő vízitúrára alkoholmentes innivalóval, szendviccsel, törölközővel, párnával a kenu üléseire.

lurkok-oktatasa-kenutura-elott-vizitura-betanitas.jpgFontos, egészen pontosan nélkülözhetetlen és kötelező a lábat stabilan tartó lábbeli, pl. hátul is pántos szandál, vagy "vízi cipő". 
Ami TILOS az a flip-flop, alias bokatörő papucska. Ott és majd, amikor látod, hogy a Túr mennyire nem kényeztet el kellemes kiszállóhelyekkel, nagyon hálás leszel, hogy bokaszalag-szakadás nélkülire sikeredett a vízitúra.
A vízre szállást követően álomszép helyen fogunk szlalomozni. Legyen elég ennyi, mivel sekélyes szótárunkban nincsenek szavak a leírhatatlanra. 

20140613_161431.jpgA Túr jóformán senki által nem járt részein  örömködünk. Olyan helyen evezünk, hogy ez nincs is a Föld bolygón, vagy ha igen, 65 milliónál biztos, hogy több évet ugrunk vissza, hiszen lejárnak a partra inni a dinoszauruszok.
Bizony néha szűkületekben, néhol hajolgatva haladunk.
Fontos. Kiszállási, pláne jó kiszállási lehetőség "nem igazán" lesz, nem lesznek hiperkényelmesek a kiszállások, a Túron általában sem hú de jó a kiszállás, ezen a szakaszon ez hatványozottan igaz. 

 

 

 

2019. július 18. vízitúra: vagy a Tiszán jövünk Tiszabecstől Szatmárcsekéig, vagy a Túr egy fantastico részén evezgetünk
tisza-tura-www.tiszatura-vizitura.hu-tiszabecsi-keszulodes.jpg
Ha a Tisza kerül terítékre, akkor 9-kor (egészen pontosan 8:59-kor) autókkal "felmegyünk" Tiszabecsre, a kocsik egy részét visszatelepítjük Szatmárcsekére, majd kevés számú sofőr felviszi a sok sofőrt Tiszabecsre.

Magyarul a kenutúra tiszabecsi indulása pillanatában "sok" kocsi van "lent" Szatmárcsekén, és "kevés" automobil "fent" Tiszabecsen.

Készüljetek alkoholmentes innivalóval és szendviccsel, törölközővel, fenék alá párnákkal a kenu üléseire és a lábat stabilan tartó lábbelivel, pl. hátul is pántos szandállal, "vízicipővel". 

20180719_tiszatura-vizitura.jpgAmi TILOS az a flip-flop, alias bokatörő papucska. Tiszabecsen a biztonság kedvéért következik a kormányzás (ismételt) tanulása.

 

 

 

 

 

Még egy kis gyakorlás, rövid ebédszünet és toalett után következik a vízre szállás.
20150702_153322-1-.jpgAhol lehet és tudunk, a Tisza közepétől kicsit balra evezünk, a vis major esetét kivéve nem kötünk ki az ukrán oldalon.
A folyó itt még folyik, a festői tájon a 24-25 km sajnos gyorsan elfogy. 

 

 

 

 

 

dsc01460.jpgKét hosszabb, "ebédlős" és "uzsonnás" pihenőt fogunk kellemes fövenyeken tartani. És lesz egy nem kiszállós pihenőnk a Túr-bukónál, ahol a Sebes-Túr ömlik (bukik) a Tiszába.

 


16 óra körül érkezünk Szatmárcsekére. Akiknek Túristvándiban vagy Kölcsén van a sátras vagy vendégszobás "fix" szállásuk, azokkal a már Szatmárcsekén lévő autókkal visszagurulunk/visszamennek Túristvándiba vagy Kölcsére, aki éppen Szatmárcsekén lakik, az "haza" érkezett. 


A vacsora önellátó, illetve Szatmárcsekén érdemes megkóstolni a szatmárcsekei pizzéria pizzáit. Az átlagos budapesti pizzériákat pillanatok alatt minősíted alsó gagyinak, ha ezeket a pizzákat megkóstolod...

 

 

 

 

2019. július 19-i Túr kenutúra:
Sonkád - Kölcse (11+3 km)

20150707_vizitura-kenutura-evezes.jpgA reggeli önellátó. 

 

 

 


 

10:30-kor mindenki minden kocsival Sonkádra megy, és amíg a kenuk vízhez vitele zajlik, néhány (célszerűen minél több) autót már a napi kenuzási célba (Kölcsére) telepítünk.

 

 

20180720_123521_resized.jpgAztán örömóda a Túron. Az indulás után jó 45 perccel (de ha több, az se baj) a Túr egyik legjobb "strandján" kötünk ki. Az egykori tehénitató olyan plázs, hogy ehhez képest Szocsi bakfitty, a Copacabana, Cancun és Monte-Carlo a fasorban sincs... :) (Ok, a világon máshol is vannak jó helyek....) 

 

 

 

Mindenesetre lesz egy kis időd pancsolni. 


Vár ránk az elméletileg 11 km-es, a millió, medren belüli kanyar miatt gyakorlatilag 14 km-es kenuzás maradék 7 (ténylegesen kb.) 10 km-e.


20180711_oreg-tur-vizitura-evezes-tur.jpgA "plázs" után 15 perccel lesz egy átemelés. A Túr a Túr, lehetnek akadályok, ezért nem nanosecundum pontossággal lehet megmondani, 17:30 körül érkezünk Kölcsére.

Hajómosás és a kenuk biztonságba helyezése után Kölcséről telekocsi rendszerben megyünk "haza" a szállás(ok)ra, a többség Túristvándiba, kivéve, akinek éppen itt van Kölcsén a szállása.

 

 


 

2019. július 20-i Túr kenutúra: 
Kölcse - Túristvándi (11+3 km)

2014.07.19.-oreg-tur-vizitura-turistvandi-es-kolcse-kozott-2.jpg10-kor kezdjük a logisztikát, mindenki minden kocsival Túristvándiból átugrik Kölcsére, majd minél több kocsi visszajön Túristvándiba és "kevés" kocsi átrepíti a sofőröket Kölcsére.


Ismét felejthetetlen élményben részesít majd bennünket az Öreg-Túr. Az igazi vízitúra-ínyencek is eldobják az agyukat.


Ha a Google-lal méred ki a távolságot Kölcse és Túristvándi között, akkor a folyón a táv elvileg 11 km. Ha viszont GPS-szel méred, akkor hopp, minő meglepi, a "kütyű" alsó hangon 14 kilométert mutat. Az eltérés oka pedig, hogy a medren belül is jobbra, balra kell folyamatosan szlalomozni, kerülgetjük a bedőlt fákat. És van néhány. És kerülgetjük a nádasokat. Van egy pár. A vízimenta-telepet. Nem kicsi...

Minden PONT az őrültnél is szuperebb, egy kivétellel, kiszállni, lábat nyújtóztatni, pisilni nem ezerszer fogunk. Persze megállunk mindenhol ahol lehet, de egyszerre csak egy-két kenu köt ki, a csapat 100 méterrel lejjebb megy és megvárjuk a kiszállókat. (A többi napra is ez igaz...)

 

 

2019. július 21-i Túr vízitúra:
újabb tobzódás a szépségben

20150704_154419.jpgEljött az utolsó nap, de még ne pityeregj, olyan, de olyan túranapunk lesz, hogy júj. Kiköltözés és a kocsikba pakolás, meg a szokásos naptejezés, kenuba pakolás, gyors mosdó látogatás rituálét követően 9-kor vízre szállás. 
Mentaillat felhőben fogunk lapátolni. Ha most mosolyogsz magadban, akkor a vízre szállás előtt fogadjunk majd...
Játszunk a vízen, versenyeket tartunk. De nem átlagos versenyeket. Komplex megmérettetés vár rátok, meg kell tudni különböztetni a békaszőlőt a békától és a vadszőlőtől, ki kell menteni a túravezetőt (időre...). Persze csak ha megérdemli. 
 
 
oreg-tur--tiszatura--vizitura-www.tiszatura-vizitura.eoldal.hu-www.vizitura.org-oreg-tur-18.jpgÚszkálunk, pancsolunk, a vízitúra már megtette a hatását, ez egy lazább nap, amikor lassan megyünk.
 
 
 
A versenyek mellett pihizünk és élvezzük a vizet, csodaszép tájakon evezünk, ahogyan átérünk Túristvándiból Túristvándiba.
 
 
Ami a vízen hosszú-hosszú, sok kanyargásos evezés, a falun belül, a székely bácsis vicceket idézően a légvonalnál is rövidebb féregjárat. 
 

turistvandi-vizimalom-turistvandi-kozeleben-2-www.tiszatura-vizitura.eoldal.hu-www.vizitura.org.jpgAztán még visszaevezünk az indulás helyére Túristvándiba. A túra a hajómosás és felszerelés pakolást követően 13 óra körül ér véget.  

A pihenő ponton a kiszállás díja 200 Ft, a mosdó használata 100 Ft. A malomba a belépő 200 Ft/fő. 
Köszönjük, hogy jöttetek, a jövő évi viszontlátásig, sziasztok!
 
Hazautazás.
 
 
 
 

A Túr vízitúra turnusok túradíjai

 

 


Igény szerinti Öreg-Túr vízitúra 
20150707_141346.jpgEgyedi Túr vízitúrára vonatkozó ajánlatunkat a csoport igényei (útvonal, az időpont, a szállás és étkezés igények), valamint a létszám alapján adjuk meg. Szívesen biztosítunk étkezést, tudunk segíteni a szállításban, közlekedésben, kis túlzással: bármiben. (+36) 209 342 760 vagy tiszatura_vizitura@yahoo.com

 
 
 

Jelentkezés a vízitúrára és utalás:
2014.07.18.-oreg-tur-vizitura-turistvandi-korul-2.jpg
Jelentkezés a Tisza + Öreg-Túr vízitúrára a honlapon olvasható tudnivalók, továbbá a részvételi és szerződési feltételek, és a "mit kell hozni a vízitúrára" menüpontok gondos elolvasását követően a jelentkezési lap kitöltés utáni visszaküldésével. A jelentkezési lapot a tiszatura_vizitura@yahoo.com e-mail címre kérjük küldeni. 
Visszaigazolást küldünk (rendszerint 24 órán belül) és a visszaigazolást követően (24 órán belül) kérjük a túradíjat utalni.
Kedvezményezett: MediaComm Kft.
A számlaszám: 12001008-00106900-00100007
A megjegyzés rovatba kérjük a vízitúra díját utaló természetes vagy jogi személy számlázási címét (irányítószámmal!!) valamint a vízitúra időpontját, és ha még befér a közlemény rovatba, a vízitúra azonosítóját (esetünkben azt, hogy "Öreg-Túr vízitúra)" beírni. 
A név nem szükséges, mivel azt látjuk.
(Pl. 1121 Bp., Zugligeti út 79.,  
2019. július 17-21.,
Öreg-Túr vízitúra)