Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


2019. augusztus 17. Bodrogzug-ártéri vízitúra

img_20170603_bodrogzug-bodrog-kenutura-1-vizitura.jpg2019. augusztus 17-én bodrog-ártéri vízitúra a Bodrogköz árterében, a Bodrogzugban. 

 

 

vízitúrázást most kezdőknek evezésoktatás! 

A Bodrogzugot látni kell.

A Bodrog-ártér a zöld ár idején hihetetlen, de ha éppen nincs áradás, akkor is csodálatos.

bodrogkeresztur.jpg

Senki nem kenuban született, ügyes módszertannal, türelmesen, egy lépést sem átugorva, végeredményben rekordidő alatt megtanít kenuzni, kenut kormányozni a túravezető.

Velünk nem lesz frusztráció a vízitúra, mert a hajó nem arra megy, amerre akarod.

 

 

bodrogzug-vendeghaz.jpg

A vízitúra első napján 10:30-kor Tokajban a Bodrogkeresztúri út 3. szám alatti, és a képen látható Bodrogzug vendégházban találkozunk.

Könnyű lesz idetalálni! Tokaj lényegében egy nagyobbacska község, észak felé egyetlen "főutcával", még soha senki nem tévedt el. 

 

 
 
 
20150530_bodrogzugi-arter-evezes-kenu-bodrog-vizitura.jpgHa nem az utolsó pillanatban jelentkezel, kérésre igény szerinti szállást (faház, vendégház szoba sátor) foglalunk.
 
 
A szállás díját majd helyben kell fizetni a szállásadónak. Természetesen Tokajban az interneten keresztül 1 perc alatt találsz magadnak jobbnál jobb szállásokat, azaz mi nem is kellünk a szállásfoglaláshoz. Csak foglalj időben, egy héttel a vízitúra előtt nem biztos, hogy találsz Tokajban megfizethető és jó szállást.   

 

 

 
 
 
bodrogzugi-arter-bodrogzug-vizitura.jpg
A Budapestről érkező, átszállás nélküli IC vonat 9.47-re jön be, a vízre szállásig a Bp. felől intercity-vel érkezők is be tudnak futni. Aki vonattal jön, az Tokajon belül jöhet gyalog vagy busszal. Ha még nem ült(él) hajóban megtanítjuk az evezés, kormányzás percek alatt elsajátítható "tudományát". Nem őrdöngős a dolog - plusz jól, figyelmesen, türelmesen tanítunk. 

 


bodrogzug-kenutura_20170819_12477.jpgKenutúra a Bodrog-ártérben. Biztonságos szuperkaland a bodrogzugi labirintusban. Kezdőknek evezésoktatás! Mi minőségi felszerelést adunk. Nem kapsz porckorong-sérvet, mert nem ólom nehéz hajót kell a vízre szenvedned, jók a lapátok és a mellények.

  

 
 
2019. augusztus 17-i bodrogzugi vízitúra:
Maximális biztonságban 16 km-es szuperkaland, gyerekes családoknak "kötelező" kenutúra
bodrog-arteri-kenutura-bodrogzugi-viziturak-11.jpg10:30 Üdvözlés, tájékoztató, kiosztjuk a felszerelést, vízre tesszük a hajókat és következik az evezés- és kormányzás tanulás azoknak, akik először vízitúráznak. Amíg az először vízitúrázók is profivá válnak, a rutinos vízitúrázók bemelegítenek, ha pedig a vízhőmérséklet baráti, úszkálnak, vízilabdáznak, stb. 

 

Amikor a pár perce még kezdők befejezik a gyakorlást, naptejezés és még egy wc-látogatás után "hurrá" hajóba szállunk. 

 
 
 
A tokaji vízre szállás után a Bodrogon lapátolgatunk.
bodrog-arteri-kenutura-bodrogzugi-vizitura.jpg
Az indulás után 1 kilométerre evezünk be egy festői oldalágba.
 
 
 
 
 
Ez a hívogató csatorna kenutúránk bejárata a Bodrogzugba.
 
 
Hamarosan a képen látható zsilipecskén haladunk át a kenukat szép libasorba rendezve. 
 
 
 
bodrogzug-vizitura-bodrog-arter-kenutura-22.jpgA zsilip mögött remek kikötőhelyen egy kis lábnyújtóztató pihi mellett jöhet a korai ebéd. Az ebéd saját "tarisznyából" történik. A tarisznyát nem kell szó szerint venni. Magyarán hozzatok magatokkal szendvicset ebédre és legalább 1,5 liter alkoholmentes innivalóról is gondoskodjatok.
A 2 liter is jó eséllyel el fog fogyni. Indulás előtt még egy mosdószünet a természet lágy ölén, hölgyek jobbra, urak balra módon. 
 
 

bodrog-arter-vizitura-20170819_112402.jpg
A hami után pedig elképesztő tájon lapátolunk. Felfedezzük a labirintust, vízitúrázunk a szeszélyesen tekergő, tündérrózsás, vízitökös Zsaró-éren. 
 
"Go west". Nemsokára Szigetköz-érzés mellett haladunk. Átvágjuk magunkat a Nagy-tó kolokánmezején. Ha a Nemzeti Park tisztítja a vízi útvonalat, akkor könnyű dolgunk lesz. Ha éppen nem teszi a dolgát, akkor lesz egy durván 200 méteres szakasz, ahol derű, pozitív és a kihívásokra "kész" hozzáállás kell majd ahhoz, hogy egy fantasztikus innovációval az ún. mocsárjáró technikával átjussunk a vízi növényzet által benőtt részen. 

bodrogzugi-arter-vizitura-kenutura-bodrog-arter.jpgSzinte (fontos a mondatban a szinte) légpárnásként csúszik majd a kenud a kolokánmező felett, ahogyan az előtted már kolokánmezőbe legénysége előre húz titeket. Miután az évről évre ugyanott összegyűlő vízi növényzetet legyűrtük, szupi jó kis vízi ösvényen osonunk tova.  img_20170603_bodrogzug-bodrog-kenuzas.jpgCsodahelyek érintésével és egy átemeléssel Tokajtól 7 kilométerre jutunk ki (vissza) a Bodrogra. 
A tempó függvényében 16:30 körül érünk vissza az indulási helyre, hajótisztítás. Akinek mi intéztük a szállást, az már eleve a támaszpontra érkezett.  

Aki pedig Tokajban, Tarcalon, Bodrogkeresztúron stb. vett ki "zimmer frei" szobát, annak séta vagy rövid autózás "haza" a városba. Késő délután ingyenes fakultatív programként lehet tenni egy gyors sétát a csak nevében kopasz Kopasz-hegy tetejére.
A vacsora önellátó. A tokaji szállások elsöprő többségében tudtok főzni és természetesen Tokajban "millió" helyen tudsz vacsorázni.
A "Mit kell hozni a vízitúrára?" c. menüpontot kérjük tanulmányozd át. Az áprilisi, május eleji, ártér-bejárós vagy áradást követő bodrogzugi kenutúrákra érdemes gumicsizmát hozni. 
 
 
 


 
 
A túra díján kívül helyben és készpénzben fizetendő a Nemzeti Park 700 Ft-os belépési díja, amelyet a 14 éven felüliek után kell fizetni. Lemondás esetén a belépő árát felénk kell utalni.
A Bodrog-ártéri túra díja a vezetett vízitúra és az eszközök díját tartalmazza, ugyanakkor a túradíj a szállás, étkezés, közlekedés, biztosítás stb. költségeket nem tartalmazza. Ha mi foglaljuk a szállást, és valaki nem tud jönni a vízitúrára, a szállás díját áfával növelten felénk kell utalni. 
A túradíjon felül fizetHETŐ 700 Ft átregisztrálási díj, amely átregisztrálási díj megfizetése lehetővé teszi, hogy ha a túra valamilyen külső körülmény miatt elmaradna (leszakad az ég, vihar, villámlás) akkor alternatív túrát ajánlunk fel, ha az nem jó, másikat, ha az sem, még másikat, ha az sem, harmadikat.
 
 


Testre szabott Bodrogzugi vízitúra 
bodrogzug-zsaro-er-3-bodrogzug-vizitura.jpgIgény szerint tervezett Bodrog-ártéri evezésre, külön csoportnak szóló bodrog-ártéri vízitúrára vonatkozó ajánlatunkat  az időpont, a szállás, étkezés igények, valamint a létszám alapján adjuk meg. 
Már kisebb csoport is kérhet meleg reggelit és vacsorát, így csak a napközbeni szendvicsről kell gondoskodni. Tudunk segíteni a szállításban, közlekedésben, kis túlzással: bármiben. (+36) 209 342 760 vagy tiszatura_vizitura@yahoo.com
 
 
 
 

Jelentkezés bodrogzugi túrára és fizetés: 
Jelentkezés a Bodrogzug-vízitúrára 
a honlapon olvasható tudnivalók, továbbá a részvételi és szerződési feltételek, és a "mit kell hozni a vízitúrára" menüpontok gondos elolvasását követően a jelentkezési lap kitöltés utáni visszaküldésével. A jelentkezési lapot a tiszatura_vizitura@yahoo.com e-mail címre kérjük küldeni. 
Visszaigazolást küldünk (24 órán belül) és a visszaigazolást követően (24 órán belül) kérjük a túradíjat utalni.
 
Csak a bodrog-ártéri vízitúra díja utalandó, a szállás díját majd helyben a szállásadónak kell fizetni, vagyis a kenutúra díja a szállás díját nem tartalmazza.  
Kedvezményezett: MediaComm Kft.
A számlaszám: 12001008-00106900-00100007
A megjegyzés rovatba kérjük irányítószámmal a számlázási címet, a bodrog-ártéri vízitúra kezdési és befejezési időpontját, valamint a "Bodrogzug" szót beírni. A nevet NE írd be! A banki közlemény rovat rövid és a név feleslegesen foglalja a kevés helyet. A bank értesítője eleve azzal kezdődik, hogy kitől (honnan) jött az utalás, tehát tudjuk, hogy "tőled". Ha a közlemény rovatba is beírod, hogy tőled, nem fogjuk jobban tudni, hogy tőled, viszont éppen azt nem tudjuk majd, hogy bodrogzugi kenuzásra vagy Rába túrára jössz-e, és, hogy mikor.
(Pl. 6720 Szeged, Pesti u. 1/k.
2019. augusztus 17.
"Bodrogzug kenutúra"