Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


2018. július 7-11. Túr vízitúra (választhatóan 2-5 nap)

2014.07.19.-oreg-tur-vizitura-turistvandi-es-kolcse-kozott-1.jpgÁlom vízitúra a Túron: 2018. július 7-11.  
 
 
 
 
 
 

 
 
 
A Túr vízitúra (nevű mese)
2014.07.20.-oreg-tur-vizitura-kolcse-es-sonkad-kozott-1.jpgA Túr frenetikus és biztonságos. A kezdők, a családok, a vízitúra-sztárok, a gyermekesek, iskolák, osztályok, egyetemi csoportok, baráti körök, az autósok és a háborítatlan természetet szeretők idilli vízitúra-terepe.

A Sebes-Túr gyönyörű, a Régi-Túr (Kis-Túr) az ember előtti időket idézi, az Öreg-Túr pedig sokféle.
 
Néhol olyan, mintha afrikai dzsungelben, néhol, mintha valahol az Amazonas vidéken eveznénk, de leginkább erdők 20140613_oreg-tur-vizitura-7-turistvandi-fele.jpgközött kanyargó és vadregényes. Kenura fel, csatlakozz a szerencsésekhez.
Gyere vízitúrázni a Túrra! Szállj velünk vízre és érezd meg egy elmúlt világ élő valóságát, a békésen kanyargó víz különleges varázsát.
 
 
 

A szállás a Túr vízitúra idjeén
kistur-vendeghaz-2.jpgA vízitúra idején nem kell költöznöd!! A szállás a kenutúra teljes időtartama alatt lehet fix. És természetesen igény szerint sátor vagy vendégházi szoba. 
Támaszpontunk a legtöbbször Túristvándi. 
Kedvenc helyeink valamelyikén vagy ha ott már nincs hely, ahol még van hely szívesen foglaljuk nektek a szállást. A sátrazás díja 1500 és 2000 Ft között szór (per fő, per éjszaka). A vendégszobás szállások pedig 2500, 3000, 3500, 4000, 4500 és 6000 forintért érhetőek el, bár van 9000 Ft-os (egyébként tényleg elit, kvázi miniwellness is).
Az árak egy éjszakára és egy főre vonatkoznak. (Értelemszerűen)
 
A szállást Túristvándiban vagy környékén (természetesen, de hát ez magától értetődő) foglalhatjátok magatok is. 
Túristvándiban és és Túristvándi közelében a kandallós panziótól az egyszerű, de korrekt turistaszállásokon át a Google segítségével mazsolázhattok a szállásokból, ha (és ez fontos) HA időben elkezditek a keresést! 
 
 

Nulladik nap? 
www.tiszatura-vizitura.eoldal.hu-vizitura-oreg-tur-turistvandi-10.jpgMár a vízitúra előtti este is (hívjuk ezt nulladik napnak) be lehet futni, aki a Dunántúlról jön, annak javasoljuk. De nyugodtan meg lehet érkezni az első nap is. Budapestről az út kb. 4-4,5 óra. 12:00-kor van a gyülekező és az út nagy részét autópályán lehet megtenni. Találkozás Túristvándiban. Hogy hol? Minden résztvevő e-mailben térképet kap! 

 

 

Vándortábor, de szállás szempontból "csillagtúra"

20150706_oreg-tur-kenutura-vizitura-3.jpgVízitúra költözködés nélkül? Igen! Bár mindig máshol, minden nap más és más folyószakaszon vízitúrázunk, a szállás végig "fix". Ugyanazon a helyen (szálláson) alhatsz. A vízitúrát képzeljétek el úgy, hogy van egy "fix" szállásunk és mindig innen megyünk az aznapi vízre szállás helyére és este ugyanezen szállásra térhetsz vissza. Ha szükséges, napi transzfert biztosítunk a kocsi(k)hoz úgy, hogy reggel minden autó a kenutúra indulási pontjára megy, az utasok kiszállnak, a sofőrök az üres kocsikkal az érkezési pontra hajtanak, a túravezető pedig a kenutúra indulási pontjára hozza/viszi a sofőröket. Ez bonyolultan hangzik, de a valóságban pofon egyszerű. És zseniálisan kényelmes. Plusz megnyugtató, hogy minden áldott vízitúra végén a kocsid ott van melletted, ha ne adj Isten a gyerek torkára akad a halszálka, ha bármiért haza kell indulni.... 

 

 

Étkezés a Túr kenutúrán
2014.07.18.-oreg-tur-vizitura-turistvandi-korul-kanyarogva.jpgA legtöbb szálláshelyen a saját főzéshez minden feltétel adott, de Túristvándiban  lehet egy étteremben mennyei reggelit és vacsorát rendelni. Lehet étlapról is a la cart rendelni, de az soha napján nem fog elkészülni, ugyanakkor ha tudják előre, hogy mit és mennyit készítsenek, akkor a mi vendégeinknek kifejezetten baráti áron biztosítanak menüt, étvágygerjesztőnek két példa:
A) Káposztás paszuly füstölt hússal, 3 palacsinta (házi szatmári szilvával).

B) Bográcsgulyás és 3 palacsinta.

 

 

1. napi túra: Sonkád - Kishódos felé - Sonkád (igény szerinti táv); vízitúra a Sebes-Túron
20140721_oreg-tur-vizitura-kishodos-es-sonkad-kozott-1.jpgTalálkozás Túristvándiban 
12.00-kor
Beköltözés, hűtőszekrénybe pakolás, gyors ebéd, wc, átöltözés után 13:00-kor indulunk a kocsikkal Sonkádra. 

Készüljetek alkoholmentes innivalóval és szendviccsel, törölközővel, fenék alá párnákkal a kenu üléseire és a lábat stabilan tartó lábbelivel, pl. hátul is pántos szandállal, "vízicipővel".

 

Ami TILOS az a flip-flop, alias bokatörő papucska. 


lurkok-oktatasa-kenutura-elott-vizitura-betanitas.jpgKövetkezik a kormányzás tanulása, gyakorlás, rövid ebédszünet, toalett után vízre szállás.

 

 

 

Aztán kalandozunk a Sebes-Túron és a kocsikhoz érkezünk.  
18:00 Elreppent az idő, megtettünk az igények és a fáradtság függvényében X kilométert (akár 26-ot, de lehet, hogy "csak" 10-et, 14-et) és máris vége az első napnak. Hajómosás után biztonságba helyezzük a kenukat. A kora délután itt hagyott kocsikkal megyünk vissza az "alaptáborba". 

Vacsora önellátó vagy rendelt. A számos vacsora lehetőség egyike a Vízimalom kemping étterme, ahol a káposztás paszulyt (babot) vagy a töltött káposztát nem megkóstolni jóformán vétek. 


  
2. nap: Sonkád - Nagy-bukó felé - Sonkád (igény szerinti táv); vízitúra a Sebes-Túron

tur-buko.jpgLogisztika, wc, naptejezés után az Új-Túron (más néven Sebes- Túron) kenuzunk, majd a híres és a képen is látható nagy bukóhoz, vagy ahogy mindenki ismeri: a Túr-bukóhoz érkezünk. Itt "bukik" (amikor és ha bukik, egyre ritkább ugyanis) a Sebes-Túr a Tiszába. 
A Túr-bukónál relaxáció, ha nem csúszós, algás a kő, akkor "ingyen zuhany", egyébként tilos, a bukótól kb. 150 méterre majomhintás ugrálás, opcionálisan meleg ebéd, majd a Nagy-Bukótól irány a Kis-Bukó.
17 óra körül érkezés Sonkádra, 
A késő délelőtt során itt hagyott kocsikkal megyünk vissza az "alaptáborba" (Túristvándiba)
 

Vacsora önellátó vagy rendelt.
 

 

3. napi Túr kenutúra: Sonkád - Kölcse (11+3 km)
20150707_vizitura-kenutura-evezes.jpg10:30-kor indulunk és újabb örömódában lesz részünk. Az indulás után a "plázson" kötünk ki, amelyik a Túr egyik legjobb strandja.

(Pszt!!! Tulajdonképpen ez egy itató volt, de az nem hangzik olyan jól, tehát csak te tudd .....)

 

Itt van egy jó fél óránk pancsolni és itt lesz az ebédszünet is.
 

20150707_134157.jpg

Vár ránk az elméletileg 11 km-es, gyakorlatilag 14 km-es (az eltérés okát kicsit lejjebb mindjárt olvashatod) vagy néha 15 km-es kenuzás. Lesz egy helyes átemelés egy kisebb zsilipnél, meg millió kanyar, romantikus szűkület és a megannyi kalandos bújócska. 

14:30 és 15 óra között érkezünk Kölcsére.

Hajómosás és a kenuk biztonságba helyezése után 
Kölcséről telekocsi rendszerben megyünk "haza" Túristvándiba a "támaszpontra".

 

 


4. napi vízitúra az Öreg-Túron: Kölcse - Túristvándi (11+3 km)
2014.07.19.-oreg-tur-vizitura-turistvandi-es-kolcse-kozott-2.jpgA szokásos 10:30-as kezdés után ezen a szakaszon is, magyarán újra felejthetetlen élményben részesít bennünket majd az itt kanyargó Öreg-Túr. Az igazi vízitúra-ínyencek is eldobják az agyukat. Jó, ha éppen van sok friss bedőlt fa, hát olyankor le kell győzni az akadályt, de ha nincs túl sok, akkor egy kis "kihívás" csak hozzátesz a Túr-feelinghez, de a Túr-túra, nem tortúra. 
Na és leplezzük le, hogy miért soha nem ugyanakkora két település között a táv. Ha a Google-lal méred ki a távolságot Kölcse és Túristvándi között, akkor a folyón a táv elvileg 11 km. Ha viszont GPS-szel méred, akkor hopp, minő meglepi, a "kütyű" alsó hangon 14 kilométert mutat. Az eltérés oka pedig, hogy a medren belül is jobbra, balra kell folyamatosan szlalomozni, kerülgetjük a bedőlt fákat. És van néhány. És kerülgetjük a nádasokat. Van egy pár. A vízimenta-telepet. Nem kicsi... Minden PONT szuper. Az Öreg-Túron a bázis közelébe érkeztünk, rövid séta vár hazáig, kellemes és Túristvándin belül biztonságos utcán keresztül. 

 

 

 

5. napi kenuzás igény szerint: Túristvándi kelet - Túristvándi nyugat (4+4+2 km) VAGY Túristvándi kelet - Tapolnok-torkolat - Túristvándi nyugat, igény szerinti táv, akár 25 km)

2014.07.18.-oreg-tur-vizitura-turistvandi-korul-3.jpgEljött az utolsó nap, letöröljük a könnycseppeket.
Kiköltözés és a kocsikba pakolás, meg a szokásos naptejezés, kenuba pakolás, még egy gyors mosdó látogatás rituálét követően 10:30-kor vízre szállás. 

Játszunk a vízen, versenyeket tartunk. De nem olyan átlagos versenyeket. Komplex megmérettetés vár rátok, meg kell tudni különböztetni a békaszőlőt a békától és a vadszőlőtől, ki kell menteni a túravezetőt (időre...)
 
 
Úszkálunk, pancsolunk, ha a 4 nap megtette a hatását, ez lehet egy lazább nap, amikor lassan és nem sokat megyünk. A versenyek után pihizünk és élvezzük a vizet, csodaszép tájakon evezünk, ahogy Kelet-Túristvándiból átérünk Nyugat-Túristvándiba. Ami egyébként a vízen hosszú-hosszú, sok kanyargásos evezés, a falun belül, a székely bácsis vicceket idézően a légvonalnál is rövidebb alig egy kilométeres féregjárat. Ha viszont az őrülten gyönyörűséges hiperszépségektől még jobban motivált a csapat, akkor (ezt a túra során is el lehet dönteni)
20140613_161431.jpgakkor lehet jönni tovább Nagyar felé és a Túr jóformán senki által nem járt részein is örömködünk. Olyan helyen evezünk, hogy ez nincs is a Földön vagy ha igen, 65 milliónál több évet ugrunk vissza. (A dinókat etetni, hazavinni tilos). 
Ha nincs túl sok bedőlt fa, akkor a Tapolnok-torkolatig is eljuthatunk. 

Visszaérkezés Túristvándiba a rövid vagy hosszú táv választása függvényében 13 vagy 16 óra körül.

Köszönjük, hogy jöttetek, a jövő évi viszontlátásig, sziasztok!
 
Hazautazás.
 
 
 

Jelentkezés az Öreg-Túr vízitúrára: 
Jelentkezés az innen letölthető jelentkezési lap kitöltésével, e-mailen történő visszaküldésével (a tiszatura_vizitura@yahoo.com e-mail címre) és a túradíj átutalásával.
Kedvezményezett: MediaComm Kft.
A számlaszám: 12001008-00106900-00100007
A megjegyzés rovatba kérjük a létszámot és vízitúra időpontját beírni. (Pl. 10 fő, 2018. július 7-11.)